You are here

Παραίτηση απεσταλμένου ΟΗΕ για τη Λιβύη

23/11/2021 19:10

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Σλοβάκος Γιαν Κούμπις, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λιγότερο από έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ.

"Ο Κούμπις παραιτήθηκε", δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από αρκετές ακόμη διπλωματικές πηγές. Κανένας επίσημος λόγος δεν έχει δοθεί επί του παρόντος για την ξαφνική αυτή παραίτηση, ένα μήνα πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες αυτοί.

Ίσως αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετή υποστήριξη, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διχάστηκε πρόσφατα σε σχέση με το εάν θα αναμορφωθεί η διεύθυνση της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, με αρκετά μέλη του Συμβουλίου να αξιώνουν η θέση του απεσταλμένου να αναδιαμορφωθεί από τη Γενεύη στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Γιαν Κούμπις ήταν απρόθυμος για τη μεταφορά της θέσης του. Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει έπειτα από αίτημα στην υπηρεσία επικοινωνίας του ΟΗΕ. Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας που διετέλεσε επίσης ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο Γιαν Κούμπις, 69 ετών, ανέλαβε τα καθήκοντα του ειδικού απεσταλμένου για τη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο, διαδεχόμενος τον Γασάν Σαλάμε, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή πέρυσι τον Μάρτιο λόγω του έντονου στρες.

Η ξαφνική αποχώρηση του από τον φάκελο της Λιβύης σημειώνεται την επομένη του κλεισίματος των καταθέσεων υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της θέσης του αρχηγού του κράτους στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την Ανωτάτη Εκλογική Αρχή (HNEC) της Λιβύης, 98 υποψήφιοι, εκ των οποίων δύο γυναίκες, κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ των πιο σημαντικών υποψηφίων είναι ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει ντε φάκτο την ανατολική Λιβύη, ο ισχυρός πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγα, και ο μεταβατικός Πρωθυπουργός, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.