You are here

Παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο

07/05/2021 15:26

Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού την ίδια ώρα που επικρίνονται οι αρχές για αδιάθετα εμβόλια. Στην Ιταλία διενεργούνται μαζικοί εμβολιασμοί ενώ στην Γερμανία ο Υπουργός Υγείας λέει ότι ανακόπηκε το 3ο κύμα της πανδημίας. Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εργαζομένων στην Σαουδική Αραβία.

Η Ιαπωνία παρέτεινε σήμερα κατά τρεις εβδομάδες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλες τρεις περιοχές, προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ την επέκτεινε και σε δύο επιπλέον περιοχές.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι αυξημένος στις μεγάλες πόλεις και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι γεμάτα» στις δυτικές επαρχίες της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα. «Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες στην Οσάκα και το Χιόγκο», εξήγησε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση «αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 31 Μαΐου», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Σούγκα πρόσθεσε ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλεται και στις περιοχές Αιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και Φουκουόκα, που είναι επίσης πυκνοκατοικημένες. Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, που είναι αρμόδιος για τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, δήλωσε ότι μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού εξαπλώνονται γρήγορα και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και στο Τόκιο.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των αχρησιμοποίητων εμβολίων κατά της covid-19 στην Ιαπωνία αναμένεται να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εγκρίνει δύο ακόμη εμβόλια μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ο ρυθμός της εμβολιαστικής εκστρατείας παραμένει αργός εξαιτίας της έλλειψης σε ανθρώπινο δυναμικό και των υλικοτεχνικών προβλημάτων.

Η Ιαπωνία εισήγαγε 28 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer στα τέλη Απριλίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 15% από το απόθεμά της με τις υπόλοιπες 24 εκατομμύρια δόσεις να παραμένουν στα ψυγεία βαθέως ψύξεως.

Η χώρα έχει εμβολιάσει μόλις το 2,2% του πληθυσμού της μέχρι στιγμής--ο αργότερος εμβολιαστικός ρυθμός μεταξύ των πλούσιων χωρών--και η κυβέρνηση έχει έναν φιλόδοξο στόχο εμβολιασμού των 36 εκατομμυρίων ηλικιωμένων πολιτών της μέχρι τον Ιούλιο.

Οι ιταλικές αρμόδιες αρχές προσαρμόζουν συνεχώς την στρατηγική εμβολιασμού στα νέα δεδομένα, με στόχο την όσο γίνεται πιο γρήγορη χορήγηση των σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες που έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1971. Οι περιφέρειες που βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση, σε ό,τι αφορά την διαδικασία εμβολιασμού, είναι εκείνες της Ρώμης και του Μιλάνου.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το ότι περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες άνω των 70 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, και το ιταλικό Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες με στόχο να μπορέσει να τους ευαισθητοποιήσει.

Είναι πιθανό να στηθούν νέα κέντρα, σε μεγάλα θέρετρα, ώστε οι πολίτες που θα πάνε διακοπές, να μπορούν να ολοκληρώνουν, κανονικά, τον κύκλο εμβολιασμού τους. Από σήμερα, τέλος, άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων των μικρών ιταλικών νησιών, τα οποία συνολικά είναι 30.

Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να παρίστανται σε χώρο εργασίας στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να δίδεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του μέτρου.

Παράλληλα, κάλεσε τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν εμβόλιο κατά της Covid-19.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται να έχει ανακοπεί, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και η επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ρόμπερκ Κοχ (RKI), ο Λόταρ Βίλερ, σημείωσε ότι «από τα τέλη Απριλίου ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει ελαφρά μείωση» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εξέφρασε την ελπίδα η Γερμανία να μπορέσει σύντομα να θέσει υπό έλεγχο την covid-19.

Ποσοστό 31,5% του πληθυσμού της χώρας (περισσότερα από 26 εκατομμύρια) έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ 900.000 εμβολιάστηκαν μόνο χθες Πέμπτη, υπογράμμισε ο Σπαν.