You are here

Παράταση στις συνομιλίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

17/06/2022 06:17

Οι συνομιλίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) συνεχίστηκαν την Πέμπτη, με την Ινδία να συζητά τις προοπτικές για μια συμφωνία ορόσημο που θα καλύπτει την επισιτιστική ασφάλεια, την αλιεία και την καταπολέμηση του Covid-19.

Με τους υπουργούς να αγωνίζονται να συνάψουν συμφωνίες για κάθε ξεχωριστό θέμα, οι χώρες έκαναν συμβιβασμούς, ευελπιστώντας ότι πολλά μέτρα θα καταλήξουν σε μια μεγάλη συμφωνία.

Οι υπουργοί των 164 χωρών μελών του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου διαπραγματεύονται από την Κυριακή στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΕ στη Γενεύη, στην πρώτη τους διάσκεψη μετά την αποτυχία του Δεκεμβρίου 2017 στο Μπουένος Άιρες.

Πρόσθεσαν μια πέμπτη ημέρα συνομιλιών για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και να αποδείξουν ότι ο οργανισμός μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Ορισμένες αντιπροσωπείες κατηγόρησαν την Ινδία ότι είναι αδιάλλακτη σε κάθε θέμα που συζητείται στον ΠΟΕ, όπου οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο με τη συμφωνία και των 164 μελών.

Ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, Πιγιούς Γκογιάλ, φάνηκε αισιόδοξος καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ.

«Η Ινδία είναι πεπεισμένη ότι αυτή θα αποδειχθεί μια από τις πιο επιτυχημένες υπουργικές διαβουλεύσεις που έχει δει ο ΠΟΕ εδώ και πολύ καιρό», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη και "αρκετά περίπλοκες" επειδή υπήρχαν "μείζονα ζητήματα προς αντιμετώπιση".

«Βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση και επίσης οι απόψεις για τα διαφορετικά ρεύματα εργασίας είναι αρκετά αποκλίνουσες», είπε.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αποκλίσεις, αλλά θα έλεγα ότι εργαζόμαστε για θετικά αποτελέσματα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε θετικά αποτελέσματα».

 

ΚΥΠΕ