You are here

Παράθυρο για περισσότερες εγγυήσεις καταθέσεων άνοιξε η Γέλεν

21/03/2023 13:59

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σταθεροποιείται μετά από δυναμικές κινήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά περαιτέρω μέτρα για την προστασία των τραπεζικών καταθετών ενδέχεται να απαιτούνται, εάν μικρότερα ιδρύματα υποστούν bank run τα οποία απειλήσουν μεγαλύτερη μετάδοση, σκοπεύει να δηλώσει στους τραπεζίτες αργότερα σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

Σε αποσπάσματα προετοιμασμένων δηλώσεων σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζών, η Yellen αναφέρει ότι τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν τις τελευταίες ημέρες για την προστασία των ανασφάλιστων καταθέσεων σε δύο χρεοκοπημένες τράπεζες και τη δημιουργία νέων διευκολύνσεων ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδειξαν μια «αποφασιστική δέσμευση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών και το τραπεζικό σύστημα παραμένουν ασφαλή».

Η Yellen, μιλώντας μια εβδομάδα αφότου η Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) έκλεισε τη χρεοκοπημένη Silicon Valley Bank αλλά και τη Signature Bank, θα πει ότι οι «αποφασιστικές και δυναμικές» ενέργειες ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και προστάτευσαν την αμερικανική οικονομία.

«Τα βήματα που κάναμε δεν επικεντρώθηκαν στην παροχή βοήθειας σε συγκεκριμένες τράπεζες ή κατηγορίες τραπεζών. Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για να προστατεύσουμε το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ», ανέφερε η Yellen σε δηλώσεις που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών. «Και παρόμοιες ενέργειες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν εάν μικρότερα ιδρύματα υποστούν bank run που ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης».

Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειες της FDIC, της Federal Reserve και του Υπουργείου Οικονομικών μείωσαν τον κίνδυνο περαιτέρω πτωχεύσεων τραπεζών, που θα επέφεραν ζημίες στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.

Τα αποσπάσματα της τοποθέτησης Yellen δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες περαιτέρω ενέργειες μπορεί να «δικαιολογηθούν». Ορισμένοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ζητήσει προσωρινές καθολικές εγγυήσεις για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ, ένα βήμα που απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο με ταχείες διαδικασίες.

Οι εγγυήσεις για ανασφάλιστες καταθέσεις σε συγκεκριμένες προβληματικές τράπεζες θα απαιτούσαν τη Yellen, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και «υπερπλειοψηφίες» στα συμβούλια της Fed και της FDIC, για να καθοριστεί ότι μια τράπεζα πληροί τις προϋποθέσεις για «εξαίρεση συστημικού κινδύνου» -ενέργειες που έγιναν στις περιπτώσεις των SVB και Signature.

Πηγή: Euro2day