You are here

Πέρασε από τη Γερουσία ο νόμος για το χρέος

02/06/2023 08:05

Το αμερικανικό Κογκρέσο, σε κούρσα με τον χρόνο, απέτρεψε οριστικά το βράδυ της Πέμπτης [τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας] τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών την 5η Ιουνίου.

Η Γερουσία ενέκρινε, με άνετη πλειοψηφία (63 ψήφοι υπέρ, 36 κατά), το σχέδιο νόμου που αναστέλλει ως την 1η Ιανουαρίου 2025 το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, που είχε ήδη εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πλέον μένει απλώς να το κυρώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το κείμενο, καρπός σκληρών και πικρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του ογδοντάρη Δημοκρατικού και των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικάνων, θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της το διάστημα ως και μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, με αντάλλαγμα εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών.

«Μεγάλη νίκη» για την Αμερική

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για την ψηφοφορία στη Γερουσία με την οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι το 2025.

Πρόκειται για «μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και για τον αμερικανικό λαό», τόνισε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, προσθέτοντας ότι «αδημονεί» να υπογράψει το κείμενο, καρπό σκληρών και πικρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικάνους, που θα επιτρέψει στο κράτος να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις του το διάστημα ως και μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, με αντάλλαγμα εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών.

Πηγή: Euro2day