You are here

Η Ουγγαρία αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο

22/01/2021 11:34

Την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, συστάδα θετικών περιστατικών κορωνοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα σε εργοστάσιο πουλερικών. Η μειωμένη παράδοση εμβολίων από την Pfizer ενδεχόμενα να προκαλέσει τη νομική αντίδραση της Πολωνίας ενώ η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ, η οποία συμφώνησε να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η Κίνα ανακοίνωσε την πρώτη συστάδα (cluster) περιστατικών Covid-19 μεταξύ εργαζομένων σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων, προκαλώντας φόβους στους καταναλωτές της χώρας, οι οποίοι μέχρι τώρα ανησυχούσαν κυρίως για την ασφάλεια εισαγόμενων τροφίμων.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, εντοπίστηκαν 10 θετικά περιστατικά σε εργοστάσιο στο οποίο σφαγιάζονται 50 εκατ. κοτόπουλα το χρόνο στη νοτιοανατολική πόλη Χαρμπίν, το οποίο ανήκει στον όμιλο Charoen Pokphand της Ταϊλάνδης, ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών στον κόσμο.

Ακόμα 28 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ήταν ασυμπτωματικοί, δήλωσαν αξιωματούχοι σε ενημερωτική διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Πολωνία ενδέχεται να λάβει νομικά μέτρα εναντίον της Pfizer τον επόμενο μήνα αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει όλες τις προγραμματισμένες δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης την Παρασκευή.

Η Ιταλία έχει επίσης αναφέρει ότι μελετάει το ενδεχόμενο νομικών μέτρων, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την επίδραση που θα έχει η μείωση στις παραδόσεις στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

«Θεωρώ ότι μια τέτοια απόφαση (για νομικά μέτρα) θα μπορούσε να ληφθεί τον επόμενο μήνα, αν αυτές οι παραδόσεις δεν γίνουν σύμφωνα με τη δήλωση του κατασκευαστή», ανέφερε ο Πιότρ Μούλερ μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου της Πολωνίας.

Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, ποσότητα που είναι μειωμένη κατά περίπου 50% από αυτή που αναμενόταν, σύμφωνα με τις αρχές.

Την Πέμπτη, ο Υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζιέλσκι είπε ότι οι δόσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα θα παραδοθούν από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια κατάσταση όπου ο κατασκευαστής δηλώνει … ότι αυτές οι διαφορές θα καλυφθούν», είπε ο Μούλερ. «Αλλά αν δεν γίνει αυτό τότε φυσικά θα πρέπει να μελετηθούν νομικά μέτρα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας κατά της Covid-19, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιζάρτο σε διάσκεψη Τύπου στο περιθώριο συνομιλιών στη Μόσχα, την Παρασκευή.

Σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στην σελίδα του στο Facebook ο Υπουργός είπε ότι τα εμβόλια θα παραδοθούν σε τρεις παρτίδες και ότι λεπτομέρειες για το μέγεθος των φορτίων θα ανακοινωθούν αργότερα.

ΚΥΠΕ