You are here

Πεσμένες οι ρωσικές εξαγωγές ντίζελ τον Απρίλη

13/05/2022 14:30

Οι εξαγωγές ντίζελ της Ρωσίας μειώθηκαν απότομα τον Απρίλιο, μεταδίδει το Bloomberg. Οι αποστολές καυσίμων από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι, ή 14%, χαμηλότερες έναντι του Φεβρουάριου (σ.σ. οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν στις 24/2).

Η παγκόσμια αγορά ντίζελ είναι ήδη εξαιρετικά «στενή» και η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής. Η πτώση των εξαγωγών τον περασμένο μήνα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο περίμεναν ορισμένοι, αλλά δύο άτομα που ασχολούνται με την αγορά αναμένουν ότι οι αποστολές του Μαΐου θα είναι ακόμα μικρότερες. Οι προτεινόμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν επίσης να πιέσουν τις ρωσικές εξαγωγές. 

«Η μεγαλύτερη μείωση μπορεί να φανεί από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας καθώς αρχίζουν να επιβάλλονται "αυτοκυρώσεις" από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η Pamela Munger, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Vortexa. «Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ».

Οι εξαγωγές ντίζελ ήταν 3,32 εκατ. τόνοι τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 3,88 εκατ. τόνους τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa. Δύο άτομα που ασχολούνται με την αγορά ντίζελ ανέφεραν παρόμοιες διαφορές, περίπου 500.000 τόνων, μεταξύ αυτών των δύο μηνών, ενώ ένα τρίτο υποστήριξε ότι υπάρχει ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση.

Οι εξαγωγές από το Primorsk -το κύριο λιμάνι της Ρωσίας για τη μεταφορά ντίζελ στο εξωτερικό- πρόκειται να μειωθούν κατά περίπου 30% αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα σχέδια φόρτωσης που έχει δει το Bloomberg.

Πηγή: Euro2day