You are here

Πετρέλαιο: Αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών

08/07/2003 13:08
Τάσεις υποχώρησης εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές εμπορευμάτων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης καθώς το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νιγηρίας ανέστειλε τη γενική απεργία που είχε εξαγγείλει και ως εκ τούτου αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για πιθανή άρση των εξαγωγών από τη χώρα αυτή.

Η Νιγηρία είναι η έκτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου των ΗΠΑ και η είδηση για την αναστολής της απεργίας έγινε γνωστή μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο στις μετασυνεδριακές συναλλαγές η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 1,3% πέφτοντας στα 29,75 δολάρια το βαρέλι από τα 30,13 δολάρια το βαρέλι που είχε κλείσει χθες.

Στο Λονδίνο η τιμή του μπρεντ υποχώρησε σήμερα το πρωί κατά 36 σεντς ή περίπου 1,2% στα 27,46 δολάρια το βαρέλι.

Τον περασμένο μήνα η Νιγηρία εξήγαγε κατά μέσον όρο 2,1 βαρέλια αργού ημερησίως, δηλαδή συνεισέφερε κατά 2,7% στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται από τα μέσα Μαΐου σε «αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα», υπονοώντας ότι η διατήρησή τους κοντά στο επίπεδο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι οφείλεται σε κινήσεις κερδοσκόπων.

Γι’ αυτό και θεωρούν ότι θα πέσουν καθώς σιγά σιγά θα αποκαθίσταται η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ.