You are here

Το πετρέλαιο στα 43,85 δολ. στη Ν. Υόρκη

02/08/2004 09:38
Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε η τιμή του μαύρου χρυσού την Παρασκευή, καθώς οι περιπέτειες της πετρελαϊκής ΥUΚΟS ενέτειναν τις ανησυχίες για διαταραχή της ροής μαύρου χρυσού από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέα του κόσμου.

Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη άγγιξε τα 44 δολάρια το βαρέλι αφού έφτασε μέχρι και τα 43,85 δολάρια, ενώ το μπρεντ στο Λονδίνο έσπασε το φράγμα των 40 δολαρίων «σκαρφαλώνοντας» στα 40,03 δολάρια το βαρέλι.

Η ΥΥΚΟS, από την οποία «περνά» το 25% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, καθώς οι ρωσικές αρχές της έδωσαν ένα μήνα προθεσμία για να αποπληρώσει δυσβάσταχτα φορολογικά χρέη ύψους 3,4 δισ. δολαρίων.

Φόβοι Εκφράζονται φόβοι ότι πιθανά προβλήματα στις εξαγωγές από τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που ήδη βρίσκονται σε οριακά επίπεδα. «Αντίβαρο» για αύξηση της παραγωγής δεν υπάρχει, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ έχουν σχεδόν εξαντλήσει την παραγωγική τους ικανότητα και δεν μπορούν να ανοίξουν κι άλλο τις στρόφιγγες.

Μοναδικό ευοίωνο στοιχείο είναι ότι το άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού δεν έχει προς το παρόν πλήξει τη διεθνή οικονομία που προβλέπεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμούς άνω του 4,5%, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο.