You are here

Pfizer: Θα παραδίδει 13 εκατ. εμβόλια κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ

23/02/2021 07:52

Η Pfizer έχει σκοπό να παραδίδει 13 εκατ. δόσεις του εμβολίου της για τον νέο κορωνοϊό κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ από τα μέσα Μαρτίου.

Επιπρόσθετα, στην Κούβα ξεπέρασαν τα 45.000 τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 300 οι θάνατοι, στην Βραζιλία καταγράφηκαν 639 θάνατοι και σχεδόν 27.000 κρούσματα, στο Μεξικό καταγράφηκαν  429 νεκροί και πάνω από 2.200 κρούσματα, στην Χιλή ξεπέρασαν τα 800.000 τα κρούσματα και πάνω από 20.100 οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19.

Εμβόλιο Pfizer Inc

Η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer Inc, το εμβόλιο της οποίας για τον νέο κορωνοϊό είναι το ένα από τα δύο που έχουν λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA), λογαριάζει ότι θα παραδίδει πάνω από 13 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος της στις ΗΠΑ περί τα μέσα Μαρτίου, ποσότητα διπλάσια από ό,τι στις αρχές του τρέχοντος μήνα, σύμφωνα με το προετοιμασμένο κείμενο της κατάθεσης που θα κάνει σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας.

Η Pfizer, που ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech, έχει παραδώσει περίπου 40 εκατ. δόσεις εμβολίων σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι τώρα και οδεύει να έχει παραδώσει 120 εκατ. δόσεις του προϊόντος της, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, στα τέλη Μαρτίου, με βάση το κείμενο της κατάθεσης του Τζον Γιανγκ, κορυφαίου στελέχους της εταιρείας αρμόδιου για τη λειτουργία της (chief business officer).

Στο κείμενο προστίθεται ότι η εταιρεία σκοπεύει να έχει προμηθεύσει με 300 εκατομμύρια δόσεις τις ΗΠΑ στο τέλη Ιουλίου ενώ ολόκληρο το 2021 έχει σκοπό να παραχθούν τουλάχιστον 2 δισεκ. δόσεις για παγκόσμια χρήση.

Με βάση την κατάθεση που έχει προετοιμάσει από την πλευρά του ο Στίβεν Χοτζ, πρόεδρος της Moderna Inc - το εμβόλιό της για τον νέο κορωνοϊό είναι το δεύτερο που έχει λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον FDA -, θα πει σήμερα πως η εταιρεία του σχεδιάζει να έχει παραδώσει 100 εκατ. δόσεις του προϊόντος της, που επίσης χορηγείται σε δυο δόσεις, μέχρι τα τέλη Μαρτίου και 300 εκατ. περί τα τέλη Ιουλίου.

Η Johnson & Johnson πιστεύει ότι θα μπορεί να διανείμει μέχρι τα τέλη Μαρτίου τουλάχιστον 20 εκατ. δόσεις του δικού της σκευάσματος για τον νέο κορωνοϊό, που χορηγείται σε μία δόση, αφού λάβει άδεια από τον εποπτικό φορέα, αναφέρει η κατάθεση του αντιπροέδρου της Ρίτσαρντ Νετλς. Σκοπεύει να έχει προμηθεύσει τη χώρα με 100 εκατ. δόσεις περί τα μέσα του 2021, κατά το κείμενο.

Με βάση τις τοποθετήσεις των στελεχών των φαρμακευτικών εταιρειών, οι ΗΠΑ οδεύουν να έχουν παραλάβει 240 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, που φθάνουν για ανοσοποιηθούν περίπου 130 εκατ. Αμερικανοί, και 700 εκατ. δόσεις στα μέσα της χρονιάς, ποσότητα που αρκεί για να ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.

Οι καταθέσεις των στελεχών των εταιρειών θα γίνουν ενώπιον της επιτροπής Ενέργειας & Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει με αντικείμενο τη διαθεσιμότητα των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 838 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ως εδώ ανέρχεται σε 300 νεκρούς επί συνόλου 45.361 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 4.968.

Σύμφωνα με τον Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγο στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, τα 815 από τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, ενώ 23 εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, μεταξύ ταξιδιωτών από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Τζαμάικα και τον Παναμά.

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ως πρότινος η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα, μολονότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την οποία βιώνουν αρκετά άλλα κράτη της περιοχής.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 639 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 26.986 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Το γιγαντιαίο κράτος της Λατινικής Αμερικής (212 εκατ. κάτοικοι) ξεπέρασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το όριο των δέκα εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό. Είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που το ξεπέρασε. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 247.143 νεκρούς ως εδώ.

Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πάθησης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στον κόσμο, σε απόλυτους αριθμούς. Κατ` αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφονται 118 θάνατοι και 4.851 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 330.000 μολύνσεις (+20.000 σε σχέση με την προηγούμενη), ενώ υπέκυψαν 7.445 άνθρωποι.

Εξάλλου χθες το ινστιτούτο Fiocruz ανακοίνωσε ότι η Βραζιλία θα παραλάβει τη δεύτερη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό που παράγει η AstraZeneca σήμερα Τρίτη από την Ινδία.

Η ποσότητά της (2 εκατ. δόσεις) είναι ίση με την πρώτη, που είχε παραδοθεί τον Ιανουάριο.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας έχει διανείμει ως εδώ στις πολιτείες μόλις 11,8 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό: Την πρώτη παρτίδα του προϊόντος της AstraZeneca και 9,8 εκατομμύρια δόσεις του CoronaVac.

Προκειμένου να εμβολιαστούν οι επιλεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου - το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι, οι αυτόχθονες, οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα - η Βραζιλία χρειάζεται 104,2 εκατ. δόσεις. Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στο ότι απαιτούνται δύο δόσεις για τους 49,6 εκατ. ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυτές συν το ότι προβλέπονται απώλειες του 5% των δόσεων στο εγχείρημα, κατά το επιχειρησιακό σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.252 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 429 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα ως εδώ ανέρχεται σε 180.536 νεκρούς επί συνόλου 2.043.632 μολύνσεων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη ίσως είναι υποτιμημένος: στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 84 ασθενείς με την COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 3.547 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 20.126 νεκρούς επί συνόλου 803.009 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής Ενρίκε Πάρις ωστόσο προτίμησε να επισημάνει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η χώρα ξεπέρασε πριν από δύο ημέρες τα εννέα εκατομμύρια τεστ PCR και βρίσκεται στην "πρώτη θέση στη Λατινική Αμερική" ως προς αυτό. "Πρακτικά ο ένας στους δύο κατοίκους έχει κάνει τεστ", ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Πάρις δήλωσε ότι χθες επρόκειτο να αναχωρήσει ποσότητα οξυγόνου για το Περού, που βρίσκεται "σε δύσκολη κατάσταση" καθώς καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία εν μέσω έξαρσης των μολύνσεων.

Μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό 2.869.036 άνθρωποι στη χώρα, ανέφερε ο κ. Πάρις.

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αξιοποιήθηκε για την ανοσοποίηση το προϊόν του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac.

ΚΥΠΕ