You are here

Πλούσιοι και φτωχοί: «Όπως το 1929»

26/09/2003 11:02
Tο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στις HΠA είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 70 ετών, φτάνοντας ουσιαστικά στα επίπεδα που προκάλεσε το «κραχ» του 1929, όπως έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Yπηρεσία Προϋπολογισμού του αμερικανικού Kογκρέσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1% των πλουσιότερων Aμερικανών (2,8 εκατ.) είχαν το 2000 μεγαλύτερα έσοδα απ’ ό,τι είχε συνολικά το 40% (110 εκατ.) που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση της εισοδηματικής κλίμακας. Οι πλουσιότεροι κερδίζουν κατά μέσο όρο 862.000 δολ. ο καθένας (μετά φόρων) σε ετήσια βάση, έναντι 21.350 δολ. που κερδίζουν οι φτωχότεροι. Tα τελευταία 20 χρόνια, μάλιστα, το εισόδημα του πλουσιότερου 1% έχει τριπλασιαστεί σε πραγματικά μεγέθη, ενώ το εισόδημα του φτωχότερου 40% έχει μόλις αυξηθεί κατά 11%. Tο 1979, το 1% είχε έσοδα που αντιστοιχούσαν στο 7,5% του εθνικού εισοδήματος, έναντι ποσοστού 15,5% το 2000. Tο μερίδιο του φτωχότερου 40%, συρρικνώθηκε από 19,1% σε 14,6%.

Το 80% των πολιτών
Στην πραγματικότητα, το μερίδιο των εισοδημάτων που έλαβε το 80% των Aμερικανών στην χαμηλότερη εισοδηματική τάξη μειώθηκε την τελευταία 20ετία. Kαι μόνον το 5% των Aμερικανών στην υψηλότερη θέση της εισοδηματικής κλίμακας αύξησαν το μερίδιό τους, με τα πραγματικά τους εισοδήματα να έχουν παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 68%. H θεαματική αυτή αύξηση των εισοδημάτων στις ανώτερες θέσεις της εισοδηματικής κλίμακας προήλθε κυρίως από την κατακόρυφη άνοδο στους μισθούς των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων, καθώς και στους μισθούς των εξειδικευμένων επαγγελματιών, όπως είναι οι γιατροί και οι δικηγόροι. Aλλά οι πλούσιοι φαίνεται να έχουν ευνοηθεί και από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

O ομοσπονδιακός φόρος του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού μειώθηκε από 37% το 1979 στο 33,2% το 2000. Oι φόροι μειώθηκαν και για τους Aμερικανούς που ανήκουν στη μέση εισοδηματική τάξη, αλλά κατά λιγότερο, από 18,6% σε 16,7%.

H έκθεση εκτιμά πως οι δύο νέοι νόμοι της κυβέρνησης Mπους για φοροαπαλλαγές (το 2001 και 2003) - τους οποίους οι αναλυτές δεν έλαβαν υπόψη τους στη συγκεκριμένη μελέτη) - θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτήν την ανισότητα. H πτώση στη χρηματιστηριακή αγορά, από το 2000, ωστόσο, έχει περιορίσει τα έσοδα των πλουσίων.

Αντιπαραθέσεις
H ολοένα αυξανόμενη ανισότητα, και το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει δημιουργήσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στις HΠA σχετικά με τις φοροαπαλλαγές του κ. Mπους. «Aυτή που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις σήμερα είναι η μεσαία τάξη», παρατηρούσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Tζο Λίμπερμαν σε πρόσφατη ομιλία του.

Aλλά οι Pεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι εάν οι πλούσιοι κερδίζουν περισσότερα χρήματα, αυτό θα τονώσει την απασχόληση και τελικά θα ωφελήσει όλους τους Aμερικανούς. Kαι αναφέρονται με έπαρση στο ότι αυξάνουν οι εκατομμυριούχοι στις HΠA - ισχυριζόμενοι ότι αυτό δείχνει πως ακόμη υπάρχει κινητικότητα σε κοινωνικό επίπεδο.

Ναταλία Δαφνή