You are here

ΠΟΕ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Μεξικό

12/09/2003 14:59
Με μεγάλες δυσκολίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην 5η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού.

Προς το παρόν, μάλιστα, δεν διαφαίνονται προοπτικές συμφωνίας, ιδίως στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών, για πλήρη κατάργηση των πλουσιοπάροχων επιδοτήσεων των αναπτυγμένων χωρών προς τους αγρότες τους.

Απαισιόδοξα εμφανίζονται τα μηνύματα για επιτυχία της Συνόδου, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να σχεδιάζει την περαιτέρω ενίσχυση της προστατευτικής της πολιτικής στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα 6 εκατ. αγροτών.

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες να κατηγορούνται ότι σχηματίζουν συμμαχία με στόχο να 'σπάσουν' το μέτωπο των αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύμφωνα, μάλιστα με καταγγελία της οργάνωσης 'Actionaid', ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Ζέλικ, υποσχέθηκε υψηλότερες εισαγωγές σε Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλα, προκειμένου να εγκαταλείψουν την «Ομάδα των 21», γύρω από την οποία, συσπειρώνονται οι λεγόμενες 'αναπτυσσόμενες χώρες'.