You are here

Ποιες πολυεθνικές επιμένουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία

19/03/2022 10:35

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται μεγάλες πολυεθνικές που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία υφίστανται αυξανόμενη πίεση να αποχωρήσουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλ. Ζελένσκι κάλεσε τις εταιρείες τροφίμων Nestle και Mondelez, τις πολυεθνικές καταναλωτικών ειδών Unilever και Johnson & Johnson, τις ευρωπαϊκές τράπεζες Raiffeisen και Societe Generale, τους κολοσσούς ηλεκτρονικών Samsung και LG, την εταιρεία χημικών BASF και τις φαρμακευτικές Bayer και Sanofi, να σταματήσουν τη δράση τους στην Ρωσία. Συμπλήρωσε ότι «δεκάδες άλλες εταιρείες» δεν έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά.

Οι εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία υποστηρίζουν ότι παρέχουν βασικές υπηρεσίες, όπως τρόφιμα ή φάρμακα, που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις. Επισημαίνουν ότι σε ορισμένους κλάδους, όπως ξενοδοχεία ή εστιατόρια, είναι δύσκολο να σταματήσουν λόγω συμφωνιών franchising καθώς και ότι δεν θέλουν να τιμωρήσουν τους υπαλλήλους τους.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η ρωσική κυβέρνηση να απαλλοτριώσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εργοστάσια, εάν εγκαταλειφθούν. Η Koch Industries, CEO της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Τσαρλς Κοχ επεσήμανε τον κίνδυνο σημειώνοντας ότι έχει δύο εργοστάσια παραγωγής γυαλιού στη Ρωσία που απασχολούν 600 άτομα και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτήν την επιχείρηση.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τους υπαλλήλους μας εκεί, ούτε θα παραδώσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις παραγωγής στη ρωσική κυβέρνηση για να μπορέσει να τις λειτουργήσει και να επωφεληθεί από αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Η Koch Industries, Ντέιβ Ρόμπερτσον.

Μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες καταναλωτικών αγαθών όπως η Unilever, η PepsiCo και η Nestle λένε ότι περιορίζουν τις δραστηριότητές τους για να επικεντρωθούν στα βασικά, αλλά δεν έχουν φύγει από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, η Mars, η οποία βρίσκεται στη Ρωσία για δεκαετίες, έχει σχεδόν 6.000 υπαλλήλους και πολλά εργοστάσια εκεί, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναστείλει τις νέες επενδύσεις στη χώρα καθώς και ότι θα σταματήσει διαφημίσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, η Mars θα συνεχίσει να πουλάει τρόφιμα και τροφές για κατοικίδια, λέγοντας ότι έχει «ουσιαστικό ρόλο στη διατροφή του ρωσικού λαού και των κατοικίδιων ζώων». Τα κέρδη από τις ρωσικές επιχειρήσεις θα διατεθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θεωρούν τις δραστηριότητές τους ουσιαστικές. Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly είπε ότι οι κυρώσεις δεν ισχύουν για την ιατρική και ότι έχει ευθύνη για τους Ρώσους ασθενείς. Η Sanofi δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αναστείλει τις διαφημίσεις στη Ρωσία και τις δαπάνες που δεν σχετίζονται με τα φάρμακα και τα εμβόλια της. Ωστόσο, παραμένει προσηλωμένη στην παροχή φαρμάκων εκεί και στη συνέχιση των κλινικών δοκιμών.

Ορισμένες εταιρείες συνεχίζουν να αναθεωρούν τη θέση τους στη Ρωσία καθώς αυξάνεται η πίεση. Η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen δήλωσε την Πέμπτη ότι «αξιολογεί όλες τις στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Raiffeisenbank Ρωσίας, μέχρι και μια προσεκτικά διαχειριζόμενη έξοδο».

Πηγή: Euro2day.gr