You are here

«Πονοκέφαλος» η ρωσική απαίτηση για πληρωμη LNG σε ρούβλια

24/03/2022 11:45

Οι Ασιάτες εισαγωγείς φυσικού αερίου προβληματίζονται, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι «μη φιλικές» χώρες πρέπει να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν εντάσσονται στη λίστα των εχθρικών χωρών, ωστόσο όλες τους εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την ανατολική Ρωσία.

Η Ιαπωνία εισήγαγε 6,84 εκατομμύρια τόνους LNG από τη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εμπορικές ροές της Refinitiv, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 9% των εισαγωγών LNG.

Η JERA, ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG της Ιαπωνίας, δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση από τη ρωσική Sakhalin Energy για να αλλάξει το νόμισμα πληρωμής, βεβαιώνοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να συγκεντρώνει πληροφορίες.

Η Νότια Κορέα, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG στην Ασία, αναμένεται να είναι σε θέση να συνεχίσει τις εισαγωγές, με την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της χώρας να δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διευκόλυνση του εμπορίου.

Η Korea Gas Corp (KOGAS) είπε ότι εισάγει περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ρωσικού LNG, που αποτελεί περίπου το 6% των εισαγωγών της εταιρείας. Ωστόσο, η KOGAS δεν συναλλάσσεται απευθείας με τη Ρωσία καθώς η σύμβαση αγοράς της είναι με την Sakhalin Energy και οι πληρωμές της για το φυσικό αέριο μεταφέρονται σε μια ιαπωνική τράπεζα στη Σιγκαπούρη.

«Αφού κάνουμε πληρωμές σε αυτήν την ιαπωνική τράπεζα, δεν βλέπουμε προς το παρόν προβλήματα, αλλά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.» δήλωσε στέλεχος της KOGAS.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν είχαν λάβει «καμία ειδοποίηση ότι το σύστημα πληρωμών θα αναπροσαρμοστεί».

Η έκκληση για πληρωμές σε ρούβλια θεωρήθηκε ως ο τρόπος του Πούτιν να στηρίξει το ρούβλι, η αξία του οποίου έχει καταπέσει μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα είχαν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να βρουν μια λύση και ότι η Gazprom θα λάβει εντολή να κάνει τις αντίστοιχες αλλαγές στις συμβάσεις.

Ωστόσο, η κίνηση είναι απίθανο να λειτουργήσει για τη Μόσχα, είπε ο Eswar Prasad, καθηγητής εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Οι ξένοι εισαγωγείς αναμφίβολα θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν σε ένα νόμισμα που καταρρέει σε αξία, παρότι η απόκτηση πρόσβασης σε ρούβλια με τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις θα μπορούσε να είναι δύσκολο». Μάλιστα ο καθηγητής θεωρεί πως πληρωμή σε ρούβλια θα συνέβαλε ελάχιστα ώστε να στηρίξει η Ρωσία την αξία του νομίσματός της στις παγκόσμιες αγορές ή να πληρώσει για εισαγωγές από άλλες χώρες.

Πηγή: Euro2day