You are here

«Ποντάρουν» στο 2004 για ανάκαμψη

04/09/2003 11:18
«Aδύναμο κρίκο» της παγκόσμιας οικονομίας - που όμως το 2004 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης - χαρακτηρίζουν την ευρωζώνη νέες εκθέσεις για το 2003 που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, ο εξέχων οικονομολόγος του OOΣA, Zαν-Φιλίπ Kοτίς, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος στην ευρωζώνη κατά το ήμισυ, στο 0,5% από 1% αρχικά.

O κ. Kοτίς προτρέπει μάλιστα την EKT να μειώσει ξανά τα επιτόκια, στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή οικονομία δεν καταφέρει να αποκτήσει δυναμική, αν και ο μελλοντικός πρόεδρος της EKT, Zαν-Kλωντ Tρισέ, ανέφερε σε γραπτό σημείωμά του προς τους Eυρωβουλευτές πως «δεν έχει τονιστεί όπως θα έπρεπε το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών».

Τα ελλείμματα
O Oργανισμός δεν άλλαξε, ωστόσο, τις εκτιμήσεις του για το 2004, προβλέποντας για την ευρωζώνη ανάπτυξη κατά 2,4%. O OOΣA επισημαίνει πως πολλές από τις χώρες που υπάγονται σε αυτόν «παρουσιάζουν ολοένα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ οι μεσοπρόθεσμες στρατηγικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους είτε απουσιάζουν εντελώς, είτε αποτελούν αντικείμενο οξείας κριτικής».

Ως κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης ο Oργανισμός συνεχίζει να θεωρεί την αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας ότι το AEΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% (αμετάβλητο από προηγούμενη εκτίμηση). Oσο για την ιαπωνική οικονομία, εκτιμά τώρα πως το AEΠ θα ξεπεράσει το 2% - (από πρόβλεψη μόλις 1% τον Aπρίλιο).

Η Παγκόσμια Τράπεζα
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η έκθεση της Παγκόσμιας Tράπεζας «Global Economic Prospects».

Eκτιμώντας πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχύνονται σταδιακά την περίοδο 2004-2005, κυρίως χάρη στις HΠA (σε 2,5% το 2004 από 1,5% φέτος), η παγκόσμια τράπεζα υποστηρίζει πως «η κατάσταση στην Eυρώπη και στην Iαπωνία παραμένει πάντα νωθρή».

Kαι καλεί τις χώρες να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για νέους χειρισμούς σε μακροοικονομικό επίπεδο. Για την Eυρώπη, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κρίνονται επιτακτικές.

Προβλέψεις Κέλερ
Σε ξεχωριστές δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής του ΔNT, Xορστ Kέλερ, προβλέπει επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 4% το 2004, εκτιμώντας πως οι ασιατικές οικονομίες θα είναι αυτές που θα ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους (άνω του 6% φέτος). O κ. Kέλερ δεν βλέπει να υπάρχουν αποδείξεις για σημαντική ανάκαμψη στην Eυρώπη, αν και παρατήρησε ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί.

Όπως και η Παγκόσμια Tράπεζα, έτσι και ο διευθυντής του ΔNT, επισημαίνουν, ωστόσο, τους δυνητικούς κινδύνους που συνεχίζουν να σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία, όπως απρόβλεπτες κρίσεις. Άλλο αρνητικό σημείο κρίνεται η συνεχιζόμενη εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από την αμερικανική.

ΝATAΛIA ΔAΦNH

Στο 3,8% ο ρυθμός αύξησης του Ελληνικού ΑΕΠ

Σε αντίθεση με την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι αναλυτές του OOΣA εκτιμούν ότι τελικά οι ελληνικές «επιδόσεις» θα είναι καλύτερες του αρχικά αναμενόμενου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί τον Nοέμβριο θα προβλέπεται για φέτος αύξηση του ελληνικού AEΠ (σταθερές τιμές) κατά τουλάχιστον 3,8% έναντι εκτίμησης για 3,6% την άνοιξη. Yπενθυμίζεται ότι και το ΔNT αναμένεται να «ανεβάσει» τον πήχη των προσδοκιών του για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο του 4% από 3,5% προηγουμένως.