You are here

Πως αντεπεξέρχεται στην πανδημία ο πλανήτης

08/04/2020 10:25

Ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην πανδημία του κορωνοϊού που έφερε στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις στα συστήματα υγείας, πάγωσε την οικονομία και έχει κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού.

Στην Ευρώπη τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται αλλά κάποιες χώρες εξετάζουν και σταδιακή άρση μέτρων αφού η καμπύλη στα κρούσματα παραμένει σταθερή ή μειώνεται. Επίσης σε κάποιες χώρες αυξάνεται και ο αριθμός αυτών που αποθεραπεύονται.

Πως εξελίσσεται η κατάσταση διεθνώς

Στη Γερμανία άλλοι 254 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ασθένεια και τα θύματα ανέρχονται πλέον σε 1.861, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.003 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από τέσσερις συναπτές ημέρες μείωσής τους, όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Στη Σλοβενία ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις

"Η κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Γιάνσα, "εξετάζει την πιθανότητα επανέναρξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου και των υπηρεσιών, σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες".

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι εκτεθειμένο στον ιό (το 1/5 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης) και πρόσθεσε πως η καμπύλη της διάδοσης του ιού που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 άτομα και έχει μολύνει περισσότερα από 1.055, είναι πλέον πιο οριζόντια, αλλά δεν μειώνεται.

Ο κ. Γιάνσα σημείωσε ότι οι πολίτες που τηρούν τα μέτρα περιορισμού έχουν μειώσει σημαντικά την πιθανότητα νέων μολύνσεων.

Σταδιακή άρση των μέτρων μελετά και η Αυστρία ανακοινώθηκε χθες.

Ο Αρχίατρος της Ιρλανδίας δεν αναμένει να είναι σε θέση να προτείνει την άρση των αυστηρών περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και στις μετακινήσεις των πολιτών μέχρι τις 12 Απριλίου.

"Αυτή τη στιγμή, δεν προβλέπουμε μια εισήγηση αργότερα μέσα στην εβδομάδα για την άρση των μέτρων που εφαρμόζονται", δήλωσε σήμερα ο Δρ Τόνι Χόλοχαν, Αρχίατρος στο υπουργείο Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Στις 28 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έδωσε εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους μέχρι τις 12 Απριλίου για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, λέγοντάς τους ότι μπορούν να βγαίνουν μόνο για τα ψώνια στο παντοπωλείο, για σύντομη ατομική σωματική άσκηση ή για απολύτως απαραίτητες οικογενειακές επισκέψεις.
Στην Ταϊλάνδη οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλους τρεις θανάτους και 111 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Και τα τρία θύματα ήταν αλλοδαποί - ένας άνθρωπος 48 ετών με υπηκοότητα Ρωσίας, ένας δεύτερος ηλικίας 69 ετών με υπηκοότητα Ινδίας κι ένας τρίτος άνθρωπος 69 ετών με υπηκοότητα των ΗΠΑ - διευκρίνισε εκπρόσωπος του ειδικού κέντρου διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας.

Αφότου η πανδημία κλιμακώθηκε τον Ιανουάριο, στην Ταϊλάνδη καταγράφονται συνολικά 30 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 2.639 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στον αντίποδα, 888 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Το αυταρχικό καθεστώς του Τουρκμενιστάν προτίμησε να αψηφήσει τις συμβουλές των ειδικών που εφαρμόζονται σε σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού: χθες, παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οργάνωσε συγκεντρώσεις για μαζικό αθλητισμό.

Χθες το βράδυ η κρατική τηλεόραση στη χώρα της κεντρικής Ασίας μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονίζονται εκατοντάδες πολίτες, με πανομοιότυπες στολές, να κάνουν ενθουσιωδώς ποδήλατο ο ένας δίπλα στον άλλο στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ. Σε άλλα πλάνα, κρατικοί λειτουργοί, ανάμεσά τους και υγειονομικοί, κάνουν ταυτόχρονα διατάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κτιρίων της δημόσιας διοίκησης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι περίπου 7.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές, έκαναν γυμναστική ή ποδήλατο στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, κατά τη χθεσινή Ημέρα Υγείας, η οποία έχει θεσπιστεί το 1950.

Οι αρχές των ΗΠΑ, της χώρας που έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας προχώρησαν χθες Τρίτη στην επαναπροώθηση 61 μεταναστών στην Αϊτή, παρά τις ανησυχίες για την περαιτέρω εξάπλωση της θανάσιμης ασθένειας COVID-19 στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Ορισμένοι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, υπερασπιστές των μεταναστών και Αϊτινοί ακτιβιστές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν ανεύθυνη την απόφαση να συνεχιστούν οι απελάσεις μεταναστών στην Αϊτή, όπου το σύστημα υγείας κάθε άλλο παρά είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη εξάπλωση.

Το ότι ο περισσότερος πληθυσμός δεν έχει ύδρευση ούτε αποχέτευση κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Η κυβέρνηση της πυκνοκατοικημένης χώρας της Καραϊβικής ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι κλείνει τα σύνορα, όταν εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Αϊτή ανερχόταν μέχρι χθες επισήμως σε 25 - ένας ασθενής υπέκυψε τη Δευτέρα - ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 396.000.


Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 16 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας , με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 141, ενώ καταγράφηκαν 346 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους ασθενείς να φθάνουν τους 2.785. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε προχθές ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται. Πέντε νέους θανάτους κατέγραψε και ο Παναμάς.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στην επικράτεια της Τυνησίας αυξήθηκε σε 623 και οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 23, ανακοίνωσε ο Τυνήσιος υπουργός Υγείας Αμπντουλατίφ Μέκι χθες Τρίτη.

"Θα φθάσουμε σε μια φάση που κόσμος θα πεθαίνει στον δρόμο και στις πύλες νοσοκομείων εάν δεν τηρήσουν οι πάντες τον γενικό περιορισμό" που έχει επιβληθεί στις κινήσεις των πολιτών, προειδοποίησε ο Μέκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον υπουργό Εσωτερικών.

"Δεν θα είμαστε καν σε θέση να μετρήσουμε τους νεκρούς εάν οι γενικές οδηγίες για την ασφάλεια και την υγεία ώστε να αντιμετωπίσουμε τον νέο κορωνοϊό δεν τηρηθούν, ιδίως ο γενικός περιορισμός και η απαγόρευση κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση", επέμεινε ο Τυνήσιος υπουργός Υγείας.

Δύο νέοι θάνατοι ασθενών και 62 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα, διευκρινίζοντας ότι τα 59 από τα κρούσματα αυτά ήταν του είδους που αποκαλεί "εισαγόμενα", ότι δηλαδή επρόκειτο για ανθρώπους που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν χθες Τρίτη είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της Δευτέρας (32), ημέρας που, για πρώτη φορά αφότου σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Κίνα, δεν υπέκυψε κανένας από τους ασθενείς. Τα λεγόμενα "εισαγόμενα" κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 χθες, φθάνοντας τα 1.042. Εξ αυτών, 328 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, ενώ 714 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 23 σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα θάνατος μεταξύ αυτής της υποομάδας ασθενών.

Έλαβαν εξιτήριο συνολικά 112 ασθενείς σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται σε 77.279. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 81.802 ως τα μεσάνυχτα χθες. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε σε 3.333 στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

ΚΥΠΕ