You are here

ΠΟΥ: Δεν θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό ως το τέλος του έτους

02/03/2021 07:50

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό ως το τέλος του έτους. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και εντείνονται σε κάποιες χώρες την ίδια ώρα που καταγράφεται και αύξηση κρουσμάτων.

Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων. Ωστόσο, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης.

"Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε ο Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου. "Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία".

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων. Ο εμβολιασμός όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα υγείας θα "εξαλείψουν τον φόβο και την τραγωδία της πανδημίας", πρόσθεσε.

Η εμβολιαστική κάλυψη διεθνώς

Τα άτομα άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση για τη χρήση του μόνο σε νεότερες ηλικίες.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι στο εξής όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, "συμπεριλαμβανομένης και της ηλικιακής ομάδας 65-75", οι οποίοι πάσχουν "από αυτό που αποκαλούμε συννοσηρότητα, από ευπάθειες", θα μπορούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca "στον θεράποντα γιατρό τους, στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί" ή "σε λίγες ημέρες, στα φαρμακεία".

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται μόνο με τα σκευάσματα των εταιρειών Pfizer και Moderna στα εμβολιαστικά κέντρα, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση France 2.

Οι ΗΠΑ πρέπει να επιμείνουν στην πρακτική της χορήγησης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna για τον νέο κορωνοϊό σε δύο δόσεις, τόνισε ο κορυφαίος αμερικανός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, ο Δρ. Ανθονι Φάουτσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο Δρ. Φάουτσι τόνισε ακόμη ότι οι καθυστερήσεις στη χορήγηση της δεύτερης δόσης δημιουργεί κινδύνους, καθώς σημαίνει πως αργεί η ανοσοποίηση στη χώρα που καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη.

Εξήγησε ότι εάν οι αμερικανικές αρχές άλλαζαν προσέγγιση και υιοθετούσαν την πρακτική της μίας δόσης, αυτό θα σήμαινε πως οι λήπτες θα ήταν λιγότερο προστατευμένοι, τα μεταλλαγμένα στελέχη θα ήταν ευκολότερο να εξαπλωθούν, ενώ θα εντεινόταν ο σκεπτικισμός και η άρνηση πολλών Αμερικανών να εμβολιαστούν, καθώς ήδη πολλοί διστάζουν.

Η Αργεντινή παρέλαβε χθες Δευτέρα φορτίο με 732.500 δόσεις του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου , ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την ποσότητα του σκευάσματος -το ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια- που έχει φθάσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τα 2,47 εκατ. δόσεις μέχρι εδώ.

Η παρτίδα του εμβολίου, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, έφθασε με αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Εσέισα, στα προάστια του Μπουένος Αιρες. Οι αρχές της Αργεντινής έχουν εξάλλου παραλάβει 1 εκατ. δόσεις του προϊόντος της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm καθώς και 580.000 δόσεις του Covishield (στην ουσία του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), που παράγεται στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII), τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον κόσμο.

Η Κολομβία έλαβε χθες Δευτέρα την πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό που διανέμει στην Αμερική ο μηχανισμός COVAX, που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να βοηθήσει τις χώρες που δυσκολεύονται στην άνιση κούρσα για την ανοσοποίηση.

Η παρτίδα που παραδόθηκε στην Μπογοτά αποτελείται από 117.000 δόσεις του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNtech. Το Περού, το Ελ Σαλβαδόρ και η Βολιβία θα είναι οι επόμενες δικαιούχοι, διευκρίνισε ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αύξηση κρουσμάτων

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3.943 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.451.011, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 358 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 70.463 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.888 κρούσματα του SARS-CoV-2, που αύξησαν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 376.921. Παράλληλα οι θάνατοι ακόμη 51 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 4.743 νεκρούς στη χώρα ως εδώ από την 21η Φεβρουαρίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στη λιβανέζικη επικράτεια.

Η χώρα έχει παραλάβει περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που ανέπτυξε η αμερικανογερμανική κοινοπραξία Pfizer-BioNTech και αναμένει νέα παρτίδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε στον Λίβανο τη 14η Φεβρουαρίου, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ηλικιωμένους άνω των 75 ετών. Σκοπός των αρχών είναι να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα ότι διαγνώστηκαν έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, εξέλιξη που επιτείνει την ανησυχία ειδικών ότι τα εμβόλια που επελέγησαν και αξιοποιούνται ως τώρα ενδέχεται να μην είναι όσο αποτελεσματικά ελπίζουν οι αρχές.

Από τα έξι κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική τα οποία επιβεβαιώθηκαν, τα τρία οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα δύο εντοπίστηκαν στη διάρκεια εξετάσεων Φιλιππινέζων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους από το εξωτερικό, διευκρίνισε το υπουργείο. Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης άρχισε στη χώρα χθες Δευτέρα, με την αξιοποίηση 600.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου CoronaVac που προσφέρθηκαν στη Μανίλα από το Πεκίνο.

Ο δείκτης μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες 14 ημέρες στην Εσθονία έφθασε σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, ξεπερνώντας τα 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αποκαλύπτουν επίσημες στατιστικές που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 1.035 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το Εσθονικό Συμβούλιο Υγείας. Τις προηγούμενες 24 ώρες, διαγνώστηκαν 1.028 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 9 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Συνολικά, η χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει περίπου 65.600 μολύνσεις από τον ιό, ενώ οι θάνατοι πλέον πλησιάζουν τους 600.

Ο Εσθονός υπουργός Υγείας Τανέλ Κίικ περιέγραψε την κατάσταση κάνοντας λόγο για "νέα αρνητικά υψηλά", σύμφωνα με εσθονικά ΜΜΕ.

ΚΥΠΕ