You are here

ΠΟΥ: Πτώση κρουσμάτων, ευκαιρία για βελτίωση αρχών υγείας

19/02/2021 18:04

Με την πανδημία να καταγράφει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθοδική τάση, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην βελτίωση των αρχών υγείας και στην περίθαλψη εκείνων που λόγω πανδημίας δεν λάμβαναν όπως πρέπει θεραπεία, όπως οι καρκινοπαθείς.

Όπως είπε ο Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, με περισσότερα από 37 εκατομμύρια περιστατικά και σχεδόν 830.000 θανάτους, φαίνεται ότι στην Ευρώπη υπάρχει μείωση των κρουσμάτων για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε μια εβδομάδα είναι μικρότερος από ένα εκατομμύριο, είπε.

«Αν και εξακολουθούν να είναι υψηλοί, οι νέοι θάνατοι μειώθηκαν επίσης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Η μετάδοση στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τώρα ένα μειωμένο ποσοστό του παγκόσμιου βάρους των ασθενειών και της θνησιμότητας, επί του παρόντος στο 28% των νέων περιπτώσεων και στο 21% των νέων θανάτων», είπε.

Πρόσθεσε ότι όταν τα κρούσματα της COVID-19 βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε πολλές χώρες, όπως είναι τώρα, οι υγειονομικές αρχές έχουν την ευκαιρία να επικεντρωθούν στην αξιολόγηση και τη βελτίωση της απόδοσης της αντίδρασής τους και  για το σκοπό αυτό, είπε, έστειλε επιστολές σε όλους τους Υπουργούς Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, παρέχοντας μια αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και έναν κατάλογο επιπρόσθετων δράσεων που πρέπει να εξετάσουν τα κράτη μέλη.

Επίσης, είπε ότι αυτή είναι και η στιγμή για να προετοιμάσουμε τις υπηρεσίες υγείας μας για να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας πέρα ​​από την περίθαλψη ασθενών COVID-19.

Σημείωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, 9 από τις 10 χώρες αναφέρουν ότι έχουν διακοπεί βασικές υπηρεσίες υγείας και ότι αυτοί που έχουν επηρεαστεί πολύ είναι οι ασθενείς με καρκίνο.