You are here

Αδύνατο για ορισμένες χώρες να χάσουν ρωσικό πετρέλαιο

17/05/2022 18:58

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι αδύνατο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να καταργήσουν γρήγορα το ρωσικό πετρέλαιο, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται ένα προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία για την Ουκρανία, αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν αυτή την εβδομάδα λόγω του βέτο από την Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

«Προφανώς, ορισμένα κράτη της ΕΕ, στο ενεργειακό ισοζύγιο των οποίων το μερίδιο των ρωσικών υδρογονανθράκων είναι ιδιαίτερα υψηλό, δεν θα μπορούν να το κάνουν αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, να χάσουν το πετρέλαιό μας», είπε ο Πούτιν.

Μιλώντας σε τηλεσυνάντηση με εγχώριους διευθυντές εταιρειών πετρελαίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι δυτικές κυρώσεις και ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχαν οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Είπε ότι εγκαταλείποντας τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Ευρώπη θα κινδύνευε να πληρώσει τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας στον κόσμο μακροπρόθεσμα, ενώ η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της θα υπονομευόταν.

Είπε επίσης ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό στην ίδια την Ευρώπη.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου που δεν έχει παρατηρηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης λόγω των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες περιπλέκουν σε μεγάλο βαθμό την πώληση ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως.

«Υπάρχουν τεκτονικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου και η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως γινόταν πριν, σύμφωνα με το παλιό μοντέλο, φαίνεται απίθανη», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια πλήρης αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό αγοραστή.

Έχει υποσχεθεί κρατική βοήθεια για τους εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε δάνεια και ασφάλιση.

Εξάλλου, ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda, σε κοινή συνέντευξή του με την ομόλογό του από την Ουγγαρία, Katalin Novak, την Τρίτη, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο για την Ουγγαρία να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, εάν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμείνουν δεσμευμένα.

«Θυμηθείτε ότι θα είναι δύσκολο για τους Ούγγρους να διαφοροποιήσουν (τους ενεργειακούς τους πόρους) εάν τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης παραμείνουν μπλοκαρισμένα» είπε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι ελπίζει να συμφωνηθεί ένα έκτο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία.