You are here

Πούτιν: «Η Ρωσία θέλει καλές σχέσεις αλλά και σεβασμό»

22/05/2014 12:19
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες σ' ένα ετήσιο επενδυτικό φόρουμ πως η χώρα του θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλες χώρες, όμως υπογράμμισε πως η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ίση και τα συμφέροντά της να γίνονται σεβαστά.

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευρύνει πολύπλευρες επαφές με όλους τους εταίρους στη βάση της αληθινής ισότητας και του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων", αναφέρει ο Πούτιν σε τηλεγράφημά του με το οποίο καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Πούτιν πρόκειται να συμμετάσχει την Παρασκευή στο φόρουμ αυτό, το οποίο είναι η απάντηση της Ρωσίας στο Νταβός. Στόχος του είναι να καταστήσει σαφές στους επενδυτές και τις κυβερνήσεις πως η Ρωσία είναι ανοικτή για επιχειρήσεις, καθώς η διάσκεψη πραγματοποιείται φέτος στη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τη Δύση σχετικά με το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Στη δήλωση του Πούτιν επαναλαμβάνεται μια κύρια θέση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, καθώς ζητεί ίση μεταχείριση από τις ΗΠΑ και τους άλλους και τονίζει πως δεν θα θυσιάσει το συμφέρον της Ρωσίας προς όφελος της βελτίωσης των σχέσεων.

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία δεν θέλει να απομονωθεί. "Μόνο δρώντας μαζί, λαμβάνοντας υπόψη τα αμοιβαία συμφέροντα και κτίζοντας πάνω στους εποικοδομητικούς δεσμούς που έχουν εγκαθιδρυθεί στη διάρκεια δεκαετιών, μπορεί η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει μπροστά και να εξασφαλίσει περαιτέρω παγκόσμια ανάπτυξη", τόνισε.