You are here

Πούτιν σε ΗΠΑ: Είμαι έτοιμος για μια νέα Κρίση Πυραύλων της Κούβας

21/02/2019 13:49

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι στρατιωτικά έτοιμη για μια πυραυλική κρίση όπως αυτή της Κούβας αν οι ΗΠΑ είναι τόσο ανόητες ώστε να θέλουν κάτι τέτοιο και πως η χώρα του αυτή τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα σε ότι αφορά ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα, μεταδίδει το Reuters.

Η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας ξέσπασε το 1962 όταν η Μόσχα απάντησε στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Τουρκία, στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα, προκαλώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Σχεδόν εξήντα χρόνια αργότερα, οι εντάσεις κλιμακώνονται και πάλι, λόγω των ανησυχιών της Ρωσίας πως οι ΗΠΑ μπορεί να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF.

Τα σχόλια του Πούτιν, σε ρωσικά ΜΜΕ, έρχονται μετά την προειδοποίησή του πως η Μόσχα θα παρακολουθεί την όποια κίνηση των ΗΠΑ για ανάπτυξη νέων πυραύλων πιο κοντά στη Ρωσία, τοποθετώντας τους δικούς της πυραύλους πιο κοντά στις ΗΠΑ ή αναπτύσσοντας ταχύτερους πυραύλους ή και τα δύο.

Ο Ρώσος πρόεδρος για πρώτη φορά έδωσε λεπτομέρειες για την προειδοποίησή του, λέγοντας πως η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια που θα μπορούσαν να βρίσκονται έξω από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ αν η Ουάσινγκτον κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

«(Μιλάμε για ) θαλάσσια οχήματα: υποβρύχια ή πλοία. Και μπορούμε να τα βάλουμε, δεδομένης της ταχύτητας και του βεληνεκούς (των πυραύλων μας)… σε ουδέτερα νερά. Συν ότι δεν είναι στατικά, κινούνται και θα πρέπει να τα βρουν», είπε, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε απορρίψει τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του Πούτιν ως προπαγάνδα, λέγοντας πως στόχο είχαν να στρέψουν την προσοχή από αυτό που η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται πως είναι ρωσικές παραβιάσεις της Συνθήκης INF.

Ο Πούτιν έχει πει πως δεν θέλει να υπάρξει κούρσα εξοπλισμών με τις ΗΠΑ, όμως δεν θα έχει άλλη επιλογή αν η Ουάσινγκτον αναπτύξει νέους πυραύλους στην Ευρώπη, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα μέσα σε 10-12 λεπτά.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ναυτική απάντησή του σε μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε πως η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ ταχύτερα απ’ ότι την Ρωσία οι πύραυλοι που θα αναπτύσσονταν στην Ευρώπη, διότι οι χρόνοι πτήσεις θα ήταν μιρκότεροι.

«Οι εντάσεις δεν είναι λόγος για να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση στα επίπεδα της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας τη δεκαετία του 1960. Σε κάθε περίπτωση δεν το θέλουμε αυτό. Αν κάποιος το θέλει, εντάξει, δικαίωμά του. Σήμερα έδειξα τι θα σήμαινε αυτό. Ας μετρήσουν τους χρόνους πτήσης των πυραύλων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πηγή: Euro2day