You are here

Προειδοποίηση ΔΝΤ για ρίσκα στη χρηματ. σταθερότητα

05/10/2022 13:51

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ένα κύμα εκροών από funds που επιτρέπουν απόσυρση κεφαλαίων σε συχνή βάση αλλά κατέχουν στοιχεία ενεργητικού που είναι δύσκολο να πουληθούν, θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιέσεις στις αγορές και «δυνητικά να υπονομεύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Oι εκροές κεφαλαίων από ομολογιακά funds ανοιχτού τύπου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σημείωσε το ΔΝΤ, και ένα ακόμα σοκ θα μπορούσε να «προκαλέσει περαιτέρω εκροές», με μια αναντιστοιχία μεταξύ εκροών και μη ρευστοποιήσιμων διαθεσίμων να δημιουργεί σοβαρές ευπάθειες.

Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον αναγνώρισε τους τίτλους που είναι πιο δύσκολα ρευστοποιήσιμοι, όπως τα εταιρικά ομόλογα, ορισμένα στοιχεία ενεργητικού αναδυόμενων αγορών και τα ακίνητα ως τις επενδύσεις που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περιόδους αστάθειας, όταν μπορεί να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις.

«Οι πιέσεις από τέτοια περιστατικά φυγής επενδυτών θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα funds να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού γρήγορα, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τις αποτιμήσεις. Αυτό με τη σειρά του θα ενίσχυε τον αντίκτυπο του αρχικού σοκ και δυνητικά θα υπονόμευε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» γράφει το ΔΝΤ σε ανάρτηση σε blog την Τρίτη.

Ορισμένα funds ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έσπευσαν τη Δευτέρα να περιορίσουν τις αναλήψεις, σε μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι στρατηγικές που βασίζονται σε στοιχεία ενεργητικού που είναι πιο δύσκολο να ρευστοποιηθούν αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις όταν οι αγορές μετοχών και ομολόγων προκαλούν μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Πηγή: Euro2day