You are here

Προειδοποίηση της ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής προς την Τουρκία να μην αγοράσει τους S-400

16/05/2019 07:36

Αυστηρή προειδοποίηση ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να παραμείνει αδιάφορα αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, απευθύνει η ηγεσία των επιτροπών διάθεσης κονδυλίων, εξωτερικών υποθέσεων και νομικών υποθέσεων, αλλά και οι ηγέτες πλειοψηφίας και μειοψηφίας της Βουλής, με δικομματικό ψήφισμα που υποβλήθηκε την Τετάρτη. Πέραν του γεγονότος ότι το Ψήφισμα 372 υπογράφουν οι πρόεδροι και οι επικεφαλής μειοψηφίας της Βουλής και των τριών επιτροπών, οι συγκεκριμένες επιτροπές έχουν άμεση σχέση με τόσο με την απαγόρευση της μεταφοράς των F-35 και το μπλοκάρισμα όλων των σχετικών κονδυλίων, όσο και με την επιβολή κυρώσεων.
 
Με το ψήφισμα η αμερικανική Βουλή δηλώνει ότι «η απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 θα αποτελούσε μία σημαντική συναλλαγή  μέσα στις πρόνοιες του τμήματος 231 του Νόμου CAATSA του 2017 (22 U.S.C. 21 9525). Ζητεί την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων βάση του νόμου CAATSA του 2017 εάν αποκτήσει η Τουρκία αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα άμυνας S-400 και καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να ακυρώσει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400».
 
«Αυτό το ψήφισμα καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την ιστορική σχέση της χώρας μας με την Τουρκία. Αλλά ανησυχούμε από την κατεύθυνση που ο πρόεδρος Ερντογάν δίδει στη σημαντική μας σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι επιθέσεις του στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τον ελεύθερο Τύπο μας ανησυχούν βαθιά», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής Έλιοτ Ενγκελ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το «φλέρτ» του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν,

«Το Κογκρέσο των Η.Π.Α. δεν θα παραμείνει αδρανές εάν ο Ερντογάν επιδιώξει το ρωσικό αμυντικό σύστημα εδάφους αέρος S-400. Αυτή η νομοθεσία στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν - εάν συνεχίσετε αυτή τη διαδρομή, θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες », προσθέτει ο Έλιοτ Ένγκελ.
 
Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή, Μάικ Μακκόλ, προειδοποιεί – στο ίδιο μήκος κύματος – ότι η Τουρκία είναι μακρόχρονος σύμμαχος, αλλά αντιμετωπίζει μία ξεκάθαρη επιλογή.

«Εάν η Άγκυρα αγοράσει ρωσικά συστήματα πυραύλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εφαρμόσουν αμέσως κυρώσεις και να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35. Το δικομματικό μας ψήφισμα θα πρέπει να ληφθεί ως σαφής δήλωση του Κογκρέσου ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει: εταίρος με τη Ρωσία ή τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι ο Ερντογάν θα πάρει τη σωστή απόφαση. Το μέλλον της συμμαχίας μας εξαρτάται από αυτό », δήλωσε ο McCaul.

 «Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια δικομματική ομάδα βουλευτών στέλνοντας ένα μήνυμα ισχυρής υποστήριξης για την αμερικανοτουρκική συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αντιτασσόμενος στην αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού οπλικού συστήματος», αναφέρει σε δήλωσή του ο ηγέτης πλειοψηφίας της Βουλής, Στένι Χόγιερ.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθύτατα για τη σημερινή μετατόπιση των ηγετών της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη Δύση και τις κοινές δημοκρατικές αξίες που δεσμεύουν τη συμμαχία. Το Κογκρέσο θα συνεχίσει να προωθεί μια ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας με την Τουρκία και μια ενωμένη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Steny Hoyer.
 
Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι τονίζει ότι το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: «υπάρχει ευρεία και δικομματική συναίνεση ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει και αποκτήσει S-400, δεν θα πρέπει να πάρει F-35", δήλωσε ο Kevin McCarthy.

«Υπάρχουν απλά πάρα πολλές σοβαρές επιπτώσεις για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει την αγορά τους και να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στους πολλούς τομείς όπου είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο ηγέτης μειοψηφίας της Βουλής.
 
Άμεση απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια θεωρεί την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει τους S-400 η πρόεδρος της επιτροπής διάθεσης κονδυλίων, Νίτα Λόουι.

«Εάν προχωρήσουν με μια τέτοια αγορά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την τεχνολογία μας F-35 να πωληθεί στην Τουρκία. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες μας και θα διατηρήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», δήλωσε η Nita Lowey.
 
«Αυτό το ψήφισμα καθιστά άκρως σαφές ότι η σχεδιαζόμενη από την Τουρκία απόκτηση των ρωσικών S-400 υπονομεύει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35», τονίζει στη δήλωσή της η επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή Κέι Γκράνγκερ.

«Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με  το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας, βλάπτει το ΝΑΤΟ και θα εξαλείψει την τεχνολογική υπεροχή του F-35 σε περίπτωση που επιτραπούν μεταφορές του. Για τους λόγους αυτούς, η Τουρκία απλά δεν μπορεί να συνεχίσει τη συμμετοχή τη σε αυτό το πρόγραμμα εάν συνεχίσει αυτή την πορεία», δήλωσε η Kay Granger.
 
O πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων Τζέρι Νάντλερ τονίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιμείνει σε αυτή την επικίνδυνη πορεία προς την ευθυγράμμιση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την καταστολή των δικαιωμάτων του ίδιου της του λαού.

«Η επιζήτηση από τον πρόεδρο Ερντογάν ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας θα απειλούσε την αμερικανική ασφάλεια και θα έβλαπτε τους συμμάχους μας».
Ο Jerrold Nadler εκφράζει την εκτίμησή του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών, Έλιοτ Ένγκελ, να ηγηθεί στο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, πως αυτή η κίνηση είναι απαράδεκτη.-
 
Τέλος, ο ηγέτης μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή, Ντάγκ Κόλινς, σημειώνει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν μια ισχυρή σχέση, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

« Η σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία δημιουργεί κινδύνους ασφαλείας που υπονομεύουν τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους νόμους μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του δικού μας έθνους και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων σε όσους πραγματοποιούν σημαντικές επιχειρηματικές συναλλαγές με τους τομείς άμυνας ή πληροφοριών της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Doug Collins.
 

ΚΥΠΕ