You are here

Προς απελευθέρωση του γουάν

15/06/2004 11:00
Η Κίνα υποκύπτει στις πιέσεις να απελευθερώσει το νόμισμά της, φοβάται όμως τις παρενέργειες

Νέο σήμα ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για να καταστεί πιο ευέλικτο το σύστημα διακύμανσης του γουάν έστειλε χθες η Κίνα Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Γκούο Σουκίνγκ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και βαθμιαία θα άρει τους περιορισμούς στην εισροή συναλλάγματος ώστε να βρεθεί ένα «πιο ισορροπημένο επίπεδο» για το γουάν, με τις δυνάμεις της αγοράς να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του.

Τον τελευταίο καιρό οι πιέσεις προς το Πεκίνο να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του γουάν -που είναι συνδεδεμένο σε σχεδόν σταθερή ισοτιμία με το δολάριο και θεωρείται υπερβολικά «φθηνό»- έχουν γίνει ασφυκτικές. Ωστόσο, υπάρχει και ισχυρός αντίλογος: Ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ τόνισε πρόσφατα ότι η απελευθέρωση του γουάν θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Ο δε επικεφαλής οικονομολόγος της Μorgan Stanley, Στίβεν Ρόουτς, δήλωσε ότι όσο το τραπεζικό σύστημα της Κίνας παραμένει προβληματικό, η σύνδεση δολαρίου-γουάν δεν πρέπει να «πειραχτεί».

Μια πρόγευση των προβλημάτων που θα μπορούσε να φέρει το «ακριβότερο» γουάν έδωσε χθες η αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 5,7% τον Μάιο, με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας οκταετίας.

Η αύξηση αυτή έδωσε τροφή στα σενάρια για αύξηση των κινεζικών επιτοκίων που θα επιβάρυναν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων, τη στιγμή που ο τραπεζικός τομέας ήδη υποφέρει από το βάρος των επισφαλειών.