You are here

Προσγειώθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη πτήση επαναπατρισμού των Αμερικάνων από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

17/02/2020 12:29

Δεκατέσσερις άνθρωποι, που διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19, βρίσκονται μεταξύ των περίπου 300 Αμερικανών επιβατών που επαναπατρίζονται μετά την απομάκρυνσή τους από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του νέου ιού και παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν απομονωθεί από τους άλλους επιβάτες στο αεροπλάνο που τους μεταφέρει πίσω στις ΗΠΑ, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που επαναπατρίζονται είχαν ήδη αποβιβαστεί από το πλοίο όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι 14 από αυτούς είναι φορείς του Covid-19 μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν πριν από δύο με τρεις μέρες.

Αφού συμβουλεύτηκε το Υπουργείο Υγείας, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να δώσει άδεια να αποβιβαστούν από το πλοίο, αλλά τους απομόνωσε από τους άλλους επιβαίνοντες στο αεροπλάνο που τους φέρνει πίσω.

"Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν με τον πιο ασφαλή και γρήγορο τρόπο σε ειδική περιορισμένη ζώνη του αεροπλάνου που τους μεταφέρει πίσω για να βρίσκονται σε απομόνωση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εξάλλου όλοι οι επιβάτες χαίρουν ιδιαίτερης παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των πτήσεων. "Οποιοσδήποτε παρουσιάσει συμπτώματα θα μεταφερθεί στην ειδική περιορισμένη ζώνη για να λάβει ιατρική φροντίδα", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οχήματα με οδηγούς που φορούσαν ολόσωμη προστατευτική στολή είχαν μεταβεί από τη νύχτα για να παραλάβουν τους Αμερικανούς επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στη συνέχεια σε δύο πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Αυτοί θα μείνουν μετά την άφιξή τους σε καραντίνα για 14 ημέρες, που είναι η μέγιστη περίοδος κατά την οποία πιστεύεται ότι μπορεί να επωαστεί ο ιός.

Το πρώτο αεροπλάνο από αυτά που τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ προσγειώθηκε ήδη στην Καλιφόρνια, στην αεροπορική βάση του Τράβις, μετέδωσε στο μεταξύ το AFP επικαλούμενο δημοσιογράφο του στην περιοχή. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση η οποία βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Σαν Φρανσίσκο. Η δεύτερη πτήση, με την οποία επαναπατρίζονται οι Αμερικανοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, αναμένεται να προσγειωθεί στο Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

Την ίδια ώρα η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η υποδοχή του κοινού για τα γενέθλια του νέου αυτοκράτορα Ναρουχίτο στις 23 Φεβρουαρίου, λόγω των φόβων για τη διάδοση του νέου κορωνοϊού.

"Στο σημερινό πλαίσιο, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την υποδοχή του κοινού στο Ανάκτορο για τα γενέθλια της Αυτού Μεγαλειότητας", διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του Αυτοκρατορικού Οίκου.

Την Κυριακή, εξάλλου, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε καλέσει τον πληθυσμό να αποφεύγει τις "μη απαραίτητες" συναθροίσεις. "Επίσης θα ματαιωθούν η εμφάνιση της Αυτού Μεγαλειότητας το πρωί, όπως και η υπογραφή του Χρυσού Βιβλίου από το κοινό", διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του Αυτοκρατορικού Οίκου. Τουλάχιστον 60 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτά που υπάρχουν μεταξύ των περισσότερων από 350 επιβατών και μελών του πληρώματος που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο.

Ο Ιάπωνας Υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ιαπωνία εισέρχεται σε μια "νέα φάση" της μεταδοτικής αυτής ασθένειας, καθώς μέρα τη μέρα εντοπίζονται επιπλέον κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που δεν είχαν πάει στην Κίνα, το κέντρο της επιδημίας, και δεν είχαν έρθει σε επαφή με επισκέπτες προερχόμενους από την Κίνα.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εξάλλου ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή ερασιτεχνών στον Μαραθώνιο του Τόκιο, που προβλέπεται για την 1η Μαρτίου, και θα πάρουν μέρος μόνο επαγγελματίες. "Προς το παρόν δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάποια επίσημη απόφαση. Εξετάζουμε το ζήτημα και μόλις ληφθεί απόφαση θα την ανακοινώσουμε", δήλωσε εκπρόσωπος των διοργανωτών. Η προσέλευση του κοινού για τα γενέθλια του αυτοκράτορα είχε ματαιωθεί ξανά το 1996, μετά την σύλληψη ομήρων στον κατοικία του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Περού στη διάρκεια εκδήλωσης που είχε γίνει προς τιμήν του τότε αυτοκράτορα Ακιχίτο.

ΚΥΠΕ