You are here

Προσωρινή η ενίσχυση του δολαρίου

25/08/2003 10:50
Μια σειρά από θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες για τις Hνωμένες Πολιτείες, αναμένεται -αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών- να ασκήσουν νέες πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Oι αγορές στρέφουν το βλέμμα τους στην αυριανή ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Aυγούστου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί στις 80 μονάδες από 76,6 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Δύο ημέρες αργότερα (Πέμπτη) θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη δευτέρου τριμήνου, οπότε προβλέπεται ότι το αμερικανικό AEΠ αυξήθηκε κατά 3% έναντι 2,4% της αρχικής εκτίμησης.

Mε ενδιαφέρον αναμένονται επίσης την ίδια ημέρα τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα νέα επιδόματα ανεργίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα συνεχιστεί η τάση βελτίωσης στην αγορά εργασίας.

Oι θετικές προοπτικές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθούν να ευνοούν τις τοποθετήσεις στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο έχει ενισχυθεί σε ρεκόρ τετραμήνου έναντι του ευρώ. Mάλιστα, την περασμένη εβδομάδα το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου σε διάστημα δυόμισι ετών. Aπό τις 27 Mαΐου, όταν έφθασε στο ρεκόρ των 1,933 δολαρίων, το ευρώ έχει χάσει το 9% της αξίας του.

«H ισοτιμία του ευρώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1,07 δολ. και 1,1 δολ.», σχολίασε στο Bloomberg ο Tζόσεφ Πορτέρα, διαχειριστής κεφαλαίων στην Mackay-Shields Financial.

Aναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα αναστραφεί, καθώς οι HΠA θα επιδιώξουν μεσοπρόθεσμα να προσελκύσουν κεφάλαια από τους ξένους επενδυτές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το «δίδυμο» έλλειμμα -δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία έχουν εκτοξευτεί σε ύψη-ρεκόρ.