You are here

Πρόστιμο $17,5 εκ. στον πρώην CEO της τράπεζας Wells Fargo

24/01/2020 16:05

Πρόστιμο ύψους 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλαν στον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo, John Stumpf οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για το σκάνδαλο ψευδών λογαριασμών της τράπεζας το 2016, κατηγορώντας τον Stumpf και άλλα ανώτατα πρώην στελέχη για την κατάρρευση της τράπεζας.

Επιπλέον, το ανεξάρτητο γραφείο αρμόδιο για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, OCC, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ποινές και εναντίον άλλων πέντε πρώην αξιωματούχων των οποίων η κακή εργασία φέρεται να «συνέβαλε στα συστημικά προβλήματα της τράπεζας», ανέφερε η υπηρεσία.
 
Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο Stumpf έλαβε επίσης απαγόρευση εργασίας από τον τραπεζικό κλάδο.

Επιπλέον, το OCC επιδιώκει να επιβάλει ποινή ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην επικεφαλής της κοινοτικής τραπεζικής Carrie Tolstedt και ποινή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Claudia Russ Anderson, πρώην υπεύθυνη κινδύνου που φέρεται να έκανε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και [παρεμπόδισε ενεργά τις εξετάσεις του OCC σχετικά με τις πρακτικές πωλήσεων της τράπεζας», αναφέρει το OCC.

Αυτή η ομάδα αξιωματούχων μπορεί να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς μέσω μιας διαδικασίας διοικητικού δικαίου, προσθέτει το OCC.

Τα πρόστιμα  είναι οι τελευταίες εξελίξεις από τότε που το σκάνδαλο ήρθε στο φως το 2016. Μεταξύ 2002 και 2016, οι υπάλληλοι της Wells Fargo άνοιξαν περίπου δύο εκατομμύρια λογαριασμούς καταθέσεων και πιστωτικών καρτών χωρίς την έγκριση ή τη γνώση των πελατών της.