You are here

Πρώτη φορά σε δύο χρόνια μείωση επιτοκίων στην Κίνα

17/01/2022 14:17

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Κίνας, ενισχύοντας μια οικονομία που χάνει δυναμική ενόψει των επαναλαμβανόμενων εξάρσεων κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μείωση κατά 10 μονάδες βάσης ανακοινώθηκε λίγο πριν τα στοιχεία δείξουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η κίνηση ήταν υψηλότερη από την άνοδο 3,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, αλλά πιο χαμηλή από ό,τι τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση τον Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση ενίσχυσε τους ελέγχους του ιού σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η έξαρση κρουσμάτων Όμικρον τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου πλέον, θα περιορίσει περαιτέρω το κλίμα.

Για ολόκληρη τη χρονιά, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 8,1%, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης για «άνω του 6%. Η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου βοήθησε, με τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα να δείχνουν ότι οι εξαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 3,36 τρισ. δολάρια το 2021.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 4,3% ετησίως τον Δεκέμβριο, έναντι της μέσης πρόβλεψης για 3,7%. Για ολόκληρο το έτος, αυξήθηκε κατά 9,6%.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 1,7% ανοδικά ετησίως τον Δεκέμβριο από 3,9% τον Νοέμβριο και έναντι εκτίμησης για 3,8%. Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,5% τη χρονιά που μας πέρασε.

Πηγή: Euro2day