You are here

Πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Βαν Ρομπέι

22/11/2010 09:41
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Eνωσης συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, σε μια προσπάθεια να εξανεμίσουν τις ανησυχίες για την οικονομική κρίση.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη στην Ευρώπη είναι «ισχυρά» όσον αφορά την ανάπτυξη και το χαμηλό πληθωρισμό και ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν σε εφαρμογή «τα απαραίτητα εργαλεία» να στηρίξουν οικονομικά τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. «Προφανώς, εφόσον (οι ΗΠΑ) είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη.

Αυτό αληθεύει και αντιστρόφως», είπε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες από την ελληνική κρίση, την περασμένη άνοιξη.

Ανάπτυξη

«Το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να κάνω για την Ευρώπη είναι το ίδιο που μπορώ να κάνω για τις ΗΠΑ, να προωθήσω την ανάπτυξη και την απασχόληση στις ΗΠΑ», πρόσθεσε. Στην κοινή ανακοίνωσή τους, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσαν τους εταίρους τους στην G20 «να αποφύγουν τις πολιτικές της ανταγωνιστικής υποτίμησης» κάνοντας ένα σαφή υπαινιγμό στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα.

Η δήλωση αυτή, πάντως, έχει ιδιαίτερη σημασία μετά τις έντονες επικρίσεις που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι για την πρόσφατη απόφαση της FED να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δολαρίου. Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο αυτή, που διήρκησε 90 λεπτά, συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Μπ. Ομπάμα με τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι.