You are here

Πρώτος θάνατος από κοροναϊό στο Πεκίνο, κρούσμα στην Καμπότζη

27/01/2020 19:23

Οι αρχές της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου, κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο που προέρχεται από την νέο κοροναϊό, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυo CCTV.

Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV. Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας.

Να επισπευσθεί η κατασκευή του νοσοκομείου που θα προορίζεται για τη νοσηλεία των ασθενών του νέου κοροναϊού, ζήτησε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά την επιθεώρησή του στην Ουχάν, την πόλη που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία.

Επισκεπτόμενος το εργοτάξιο του νοσοκομείου Χουοσενσάν, ο Λι ζήτησε από τους εργάτες να δώσουν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να ολοκληρώσουν την κατασκευή του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς το "νησί ασφάλειας" για τους ασθενείς. "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να εισαχθούν όλοι οι ασθενείς (στο νοσοκομείο)", δήλωσε ο Λι, ενώ ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να προστατευθούν οι εργάτες από την επιδημία.

Η Ουχάν χτίζει δύο προκατασκευασμένα νοσοκομεία --το Χουοσενσάν με 700 έως 1.000 κλίνες και το Λεϊσεσνάν με δυναμικότητα 1.300 έως 1.500 κλινών-- για τη νοσηλεία των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Οι δύο εγκαταστάσεις προκατασκευασμένων κτιρίων αναμένεται να δοθούν προς χρήση στις 3 και 5 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ η Καμπότζη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε σήμερα πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας ερευνά τρόπους για να απομακρύνει 20 Oλλανδούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν.

Το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να επιβεβαιώσει την είδηση.

O Υπουργός Υγείας της Καμπότζης Μαμ Μπουνχένγκ ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα. Ο ασθενής είναι ένας Κινέζος υπήκοος στην παραλιακή πόλη Σιχανούκβιλ, διευκρίνισε.

Ο νέος κοροναϊός εντοπίστηκε πρώτα στην κινεζική πόλη Ουχάν και έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 81 ανθρώπους, όλους στην Κίνα. Καταγράφηκαν συνολικά περισσότερα από 2.700 κρούσματα.