You are here

Προβληματισμός για τον μιντιακό γάμο των $85,4 δισ.

25/10/2016 09:19
Με προβληματισμό υποδέχθηκε η Wall Street τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής Time Warner από τη συμπατριώτισσά της AT&T που ανακοινώθηκε το Σάββατο σε ένα deal ύψους 84,5 δισ. δολ. (το μεγαλύτερο για φέτος) που, εάν υλοποιηθεί, θα αλλάξει το τοπίο των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Πλην όμως, η πτωτική πορεία των μετοχών και των δυο εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποδεικνύει την αμφιβολία των επενδυτών για το εάν η συμφωνία -που εγείρει σοβαρά θέματα ανταγωνισμού και εποπτείας- θα περάσει τους «σκοπέλους» του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ. Πολλώ δε μάλλον σε ένα έτος όπου οι εποπτικές αρχές της χώρας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιθετικές, «μπλοκάροντας» εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται υψηλού προφίλ deals, όπως αυτά των Pfizer-Allergan, Baker Hughes-Halliburton, Office Depot-Staples κ.ά.

Η συμφωνία θα δώσει στην AT&T τον έλεγχο των καλωδιακών τηλεοπτικών καναλιών HBO και CNN, του κινηματογραφικού στούντιο της Warner Bros και άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία από τον κλάδο των media. Πρόκειται για την τολμηρότερη κίνηση τηλεπικοινωνιακής εταιρείας για την απόκτηση περιεχομένου, το οποίο θα κάνει streaming από το δίκτυό της, με στόχο την προσέλκυση ενός αυξανόμενου αριθμό online θεατών. H εξαγορά-μαμούθ που ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών όσο και σε αυτό των Ρεπουμπλικάνων, με τον Ντόναλντ Τραμπ να καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα την ανατρέψει.