You are here

Πτώση πάνω από 50% στα κέρδη της JP Morgan

18/07/2008 08:49
Της Eλένης Σιάτρα

Πτώση κερδών που ξεπέρασε το 50% σημείωσε η JP Morgan κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008, καθώς η τράπεζα δέχθηκε πλήγμα από τις διαγραφές στοιχείων ενεργητικού (write­downs) ύψους 1,1 δισ. δολ. που κατέγραψε η επενδυτική της μονάδα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της JP Morgan ήταν υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις αναλυτών οδηγώντας την τιμή της μετοχής της σε άνοδο της τάξης του 5%.

H τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των HΠA, που αγόρασε την Bear Stearns τον περασμένο Mάιο, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να αποφύγει τις παρενέργειες της πιστωτικής κρίσης εξαιτίας της οποίας οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Wall Street έχουν καταγράψει μεγάλες διαγραφές.

Διαγραφές

Tα καθαρά κέρδη της τράπεζας υποχώρησαν στα 2 δισ. δολ. ή στα 54 σεντς ανά μετοχή, από 4,23 δισ. δολ. ή 1,20 δολ. που είχε εμφανίσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2007.

Ωστόσο, η κερδοφορία της JP Morgan κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα κυμανθούν στα 44 σεντς ανά μετοχή.

Όσον αφορά στα έσοδα της τράπεζας, υποχώρησαν κατά 3% στα 18,4 δισ. δολ., ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις αναλυτών που κυμαίνονταν στα 16,6 δισ. δολ.

H τράπεζα κατά το εξεταζόμενο διάστημα αύξησε το ποσό που αποταμίευσε, προκειμένου να καλύψει επισφαλή δάνεια. Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Bear Stearns επιβάρυνε τα κέρδη της JP Morgan με το ποσό των 450 εκατ. δολ.

Μεγέθη

H μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της JP Morgan εμφάνισε κέρδη 394 εκατ. δολ. έναντι κερδών 1,2 δισ. δολ. που είχε εμφανίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2007. Πτώση σημείωσαν και τα κέρδη της μονάδας πιστωτικών καρτών που διαθέτει η τράπεζα, καθώς κινήθηκαν στα 250 εκατ. δολ. Σημειώνεται ότι η μετοχή της JP Morgan υποχώρησε κατά 28% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου.