You are here

Πτώση στις αγορές

02/08/2022 17:57

Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές πουλούσαν επικίνδυνες μετοχές λόγω της έξαρσης των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Οι συναλλασσόμενοι ήταν ήδη διστακτικοί, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι οι οικονομίες άρχισαν να δέχονται πλήγμα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας με στόχο τη μείωση των τιμών.

Βλέπουμε περισσότερη πιθανότητα κινδύνου καθώς το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δημιουργεί πολυάριθμες ανησυχητικές ειδήσεις, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Craig Erlam.

«Η προτιθέμενη επίσκεψη Πελόζι αντιμετωπίστηκε με πολλές απειλές από το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης μιας απροσδιόριστης στρατιωτικής απάντησης», είπε, προσθέτοντας ότι το αναφερόμενο ταξίδι «κάνει τους επενδυτές πολύ νευρικούς».

Οι αναφορές της επίσκεψης έπληξαν τις αμερικανικές μετοχές, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης την Τρίτη. Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν επίσης νωρίτερα, αν και ορισμένες αγορές ανέκαμψαν καθώς περνούσε η ημέρα.

Το Χονγκ Κονγκ και η Σαγκάη σημείωσαν απώλειες, με πτώση άνω του 2%, ενώ η Ταϊπέι σημείωσε πτώση άνω του 1% μαζί με το Τόκιο.

Στην Ευρώπη, η Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,2%, όπως και το Παρίσι, ενώ μόνο το Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,1% μετά την ανακοίνωση των μεγάλων κερδών του πετρελαϊκού κολοσσού BP.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο της Ταϊβάν βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 πριν ανακάμψει.

Η πτώση στις αγορές έρχεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να μειώσουν τον υψηλό πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να διατηρήσουν την ανάπτυξη.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για τέταρτη φορά κατά άλλες 50 μονάδες βάσης την Τρίτη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται επίσης υπό πίεση να πραγματοποιήσει μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την Πέμπτη.