You are here

Πυρά από ΙΑΤΑ για τα ακριβά PCR τεστ

20/04/2021 15:10

Ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού των αεροπορικών εταιρειών, της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, καταφέρθηκε εναντίον του υψηλού κόστους των τεστ για την Covid-19 κατηγορώντας αυτούς που τα παρέχουν ότι κερδοσκοπούν από τα ταξίδια και κάλεσε τον κλάδο να αμφισβητήσει ότι τα τεστ PCR είναι απαραίτητα.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες υπολογίζουν σε ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης φέτος το καλοκαίρι έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της Covid-19 που τις άφησαν με ελάχιστα έσοδα και τεράστια νέα χρέη, τα οποία έκαναν για να επιβιώσουν από την πανδημία. Όμως οποιαδήποτε απαίτηση για τεστ PCR, τα οποία μπορεί να κοστίζουν περισσότερο απ' ό,τι οι ίδιες οι σύντομες πτήσεις, απειλούν την ανάκαμψη. «Έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία ότι κάποιοι κερδοσκοπούν με τα τεστ», δήλωσε σε σημερινή τηλεδιάσκεψη του τομέα ο Γουίλι Γουόλς, ο νέος γενικός διευθυντής της IATA.

Ο ίδιος δήλωσε πως κυβερνήσεις ζητούν τεστ PCR και μετά χρεώνουν φόρο προστιθέμενης αξίας στο κόστος του τεστ, μια πρακτική για την οποία είπε ότι πρέπει να αμφισβητηθεί. Τα τεστ PCR κοστίζουν στη Βρετανία γύρω στις 100 λίρες (116 ευρώ).

Επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών, με πρώτο τον διευθύνοντα σύμβουλο της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν, λένε πως τα τεστ PCR θα κάνουν τα ταξίδια υπερβολικά ακριβά για πολλούς και καλούν τις αρχές να επιτρέψουν στους επιβάτες να χρησιμοποιούν άλλα τεστ που είναι πολύ φθηνότερα και δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν. Αυτό θα ήταν ντροπή για όλους και οι πάντες στη βιομηχανία θα πρέπει να αντιδράσουν», δήλωσε ο Γουόλς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα τεστ ταχείας διάγνωσης είναι «εξίσου αποτελεσματικά» εφόσον βρίσκονται σε εφαρμογή και άλλα μέτρα για να βοηθήσουν στη διαχείριση του κινδύνου.

Πηγή: Euro2day