You are here

Ραγδαία αύξηση παγκοσμίως εξαγορών & συγχωνεύσεων

25/02/2021 14:48

Σε υψηλά επίπεδα κινείται ο κλάδος των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ), με υψηλές αποτιμήσεις και έντονο ανταγωνισμό στον ψηφιακό και τεχνολογικό κλάδο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της PwC «Global M&A Industry Trends». Η μελέτη αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και εξετάζει τη δραστηριότητα των συναλλαγών παγκοσμίως, αναγνωρίζοντας τις τάσεις στον τομέα των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων καθώς και σημεία ενδιαφέροντος για επενδύσεις το 2021.

Κατά το β’ εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε μεγάλη δραστηριότητα Ε&Σ παρά την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του COVID-19.

«Η πανδημία του COVID-19 μας έδωσε μια εικόνα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεών έγινε απόλυτη προτεραιότητα εν μια νυκτί. Οι  Ε&Σ αποτελούν τον ταχύτερο τρόπο επίτευξης του απαιτούμενου μετασχηματισμού διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο για τα σωστά deal», σχολιάζει ο Brian Levy, Global Deals Industries Leader της PwC, Partner της PwC ΗΠΑ.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις συναλλαγές του δεύτερου εξαμήνου του 2020 περιλαμβάνουν:

  •  Το κλείσιμο συμφωνιών εκτοξεύθηκε το β’ εξάμηνο του έτους, με τον συνολικό παγκόσμιο όγκο και την αξία συναλλαγών να αυξάνονται κατά 18% και 94% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο. Επιπλέον, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών κινήθηκαν ανοδικά σε σύγκριση με τους τελευταίους έξι μήνες του 2019.
  • Η υψηλότερη αξία των συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020 οφείλεται εν μέρει σε αύξηση των συμφωνιών που ξεπερνούν τα $5 δισ. Γενικά, ανακοινώθηκαν 56 τέτοια megadeal κατά το β’ εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με 27 κατά το α’ εξάμηνο.
  • Οι τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε αριθμό και αξία συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020. Στον τομέα τεχνολογίας ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 34% ενώ η αξία κατά 188%. Αντίστοιχα στις τηλεπικοινωνίες ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15% ενώ η αξία κατέγραψε σημαντική άνοδο σχεδόν 300% χάρη σε τρία megadeal στις τηλεπικοινωνίες.
  • Σε περιφερειακό επίπεδο, ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20% στην αμερικανική ήπειρο, 17% στην περιοχή Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και Αφρικής και 17% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου του 2020. Στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, άνω του 200%, στην αξία των συναλλαγών, κυρίως λόγω κάποιων σημαντικών megadeal το β’ εξάμηνο του έτους.

Επιταχυντής ο COVID-19

Οι επενδύσεις με μεγάλη ζήτηση κατέγραψαν υψηλές αποτιμήσεις και ισχυρό ανταγωνισμό, με βάση μακροοικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, τα χαμηλά επιτόκια, το όραμα για απόκτηση καινοτόμων, ψηφιακών ή τεχνολογικών εταιρειών και η ύπαρξη υψηλού διαθέσιμου κεφαλαίου τόσο από εταιρικού αγοραστές (πάνω από $7,6 τρισ. σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους) όσο και από  ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια ($1,7 τρισ.).

Στοιχεία ενεργητικού σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η βιομηχανική παραγωγή ή αυτούς που επηρεάζονται από παράγοντες όπως η μετάβαση κλιματική ουδετερότητα επιφέρει δομικές αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούν οι εταιρείες. Όταν  η μελλοντική βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες προκλήσεις, οι εταιρείες ενδέχεται να στραφούν σε ευκαιρίες Ε&Σ ή σε αναδιάρθρωση για να διατηρήσουν την αξία τους.

Οι deal makers αξιολογούν της δημιουργίας αξίας από μη παραδοσιακές πηγές

Μη παραδοσιακές πηγές δημιουργίας αξίας, όπως ο αντίκτυπος των παραγόντων Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG), αποτελούν πόλο έλξης των deal makers και λαμβάνονται υπόψη για την στρατηγική λήψη αποφάσεων και due diligence. 

«Δεδομένης της υψηλής ύπαρξης διαθέσιμων κεφαλαίων, οι σωστές επιχειρήσεις επιζητούν υψηλούς πολλαπλασιαστές και τους επιτυγχάνουν. Εάν αυτό συνεχιστεί - και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί - τότε η ανάγκη επικέντρωσης στη δημιουργία αξίας είναι πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ για επιτυχημένες Ε&Σ» αναφέρει ο Malcolm Lloyd, Global Deals Leader, Partner της PwC Ισπανίας.

Η αγορά Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO) και ο αντίκτυπος της στις Ε&Σ

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρήθηκε κατά κόρον χρήση των εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) για τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων σε μια ιδιαίτερα ενεργή αγορά IPO. Κατά το 2020, τα SPAC άντλησαν κεφάλαια ύψους περίπου $70 δισ. σε περισσότερα από τα μισά IPO των ΗΠΑ. Οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου υπήρξαν βασικοί παίχτες στην πρόσφατη έκρηξη των SPAC, αξιοποιώντας τα ως χρήσιμη εναλλακτική πηγή κεφαλαίων. Αναμένεται περισσότερη δραστηριότητα SPAC το 2021, ειδικά σε στοιχεία ενεργητικού όπως οι υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αποθήκευσης ενέργειας και τεχνολογία υγείας.

Πηγή: Euro2day