You are here

Ρεκόρ 7ετίας στη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως

19/05/2004 11:16
Τη μεγαλύτερη αύξηση της 7ετίας, κατά 2,3%, θα παρουσιάσει φέτος η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, που δεν αναμένεται καθόλου να επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές.

Αυτό εκτιμά στη μηνιαία έκθεσή του ο ΟΠΕΚ, προβλέποντας πως, χάρη στην επιτάχυνση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης, η ζήτηση για πετρέλαιο θα βαίνει αυξανόμενη, από 78,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το β τρίμηνο, στα 80,18 το γ’ τρίμηνο και στα 82,44 το δ τρίμηνο. Η τιμή του πετρελαίου είχε υποχωρήσει χθες από το υψηλότερο επίπεδο των 21 ετών στη Νέα Υόρκη, αλλά συναλλασσόμενοι σχολίαζαν πως η πτώση θα είναι προσωρινή, καθώς τα περιορισμένα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ασφάλεια στη Μ. Ανατολή δεν θα εξαλειφθούν εύκολα.

Ο Τζον Κέρι επέρριψε χθες ευθύνες Τ. Μπους για την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης στα 2 δολάρια ανά γαλόνι, αλλά ο υπουργός Ενέργειας, Σπ. Αμπραάμ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να διοχετεύσει στην αγορά πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα. Η κυβέρνηση Μπους θα συζητήσει με τη Σ. Αραβία την πρόταση του Ριάντ για μείωση της παραγωγής του καρτέλ, στη σύνοδο του Άμστερνταμ. Ωστόσο, ένα από τα μέλη του, η Βενεζουέλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την υψηλή τιμή του πετρελαίου. Ο Ούγκο Τσάβες τόνισε ότι για την κατάσταση ευθύνονται ο πόλεμος στο Ιράκ, τα παιγνίδια των κερδοσκόπων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά διυλιστήρια.