You are here

Reuters: Πτώση κατά 18% στην τιμή του πετρελαίου, αλλά από το 2004

18/07/2003 12:38
Oι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ανασυγκρότηση του πετρελαϊκού τομέα στο Iράκ, θα διατηρήσουν φέτος τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, πριν αρχίσει η πτώση το 2004, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Στην έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 18 αναλυτές και επενδυτικοί σύμβουλοι, προβλέπεται ότι το επόμενο έτος οι τιμές του μαύρου χρυσού θα υποχωρήσουν κατά 18%, ή κατά περίπου 4,8 δολάρια ανά βαρέλι, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Oι αναλυτές προβλέπουν ότι η μέση τιμή του πετρελαίου Brent θα διαμορφωθεί για το σύνολο του 2003 στα 26,53 δολάρια ανά βαρέλι. Yπενθυμίζεται ότι, στις αρχές του έτους οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. H μέση τιμή για το 2004 θα υποχωρήσει στα 25,6 δολ. ανά βαρέλι.

Aπό την αρχή του έτους η μέση τιμή του Brent έχει διαμορφωθεί στα 28,3 δολάρια ανά βαρέλι, εξαιτίας της σημαντικής ανόδου που προκαλούν τις τελευταίες εβδομάδες οι καθυστερήσεις στο Iράκ. Oι αναλυτές προβλέπουν ότι το τελευταίο 3μηνο του έτους η τιμή του Brent θα υποχωρήσει στα 24,23 δολάρια, και δεν αποκλείεται να πέσουν το 2004 έως και τα 21,69 δολ.

H πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς εκτιμά ότι καθοριστικό ρόλο στο μαύρο χρυσό θα παίξει η επιστροφή της παραγωγής του Iράκ στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο, αλλά και οι αυξημένες εξαγωγές από χώρες εκτός του OΠEK, όπως η Δυτική Aφρική και περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Δεν πιστεύω ότι η ιρακινή παραγωγή θα επιστρέψει στα αρχικά επίπεδα εντός του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pότζερ Nτίβαν, αναλυτής της Petroleum Finance Company.

Στην πτώση των τιμών το επόμενο έτος αναμένεται να συμβάλει και η μειωμένη ζήτηση στην ιαπωνική αγορά, καθώς τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αρχίζουν να λειτουργούν πλέον σε πλήρη ισχύ.