You are here

Το ρωσικό εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 95% επιβεβαιώνουν οι αρχές

24/11/2020 16:22

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι αποτελεσματικό κατά 95%, επιβεβαιώνουν οι αρχές, ενώ ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει διαμορφώσει πιθανόν επιστημονική άποψη για τα υποψήφια εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού Εμερ Κουκ.

Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
 
Η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της Sputnik V κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια της Μόσχας είναι αποτελεσματικό κατά 95%.
 
Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε εθελοντές 42 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το ερευνητικό αυτό κέντρο, το ρωσικό υπουργείο Υγείας και το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, που εμπλέκετο στην ανάπτυξη του εμβολίου αυτού.
 
Αυτοί δεν διευκρίνισαν ωστόσο προς το παρόν τον αριθμό των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς.
 
"Η τιμή της μιας δόσης του εμβολίου Sputnik V για τη διεθνή αγορά θα είναι χαμηλότερη των 10 δολαρίων" (περίπου 8,42 ευρώ), αναφέρει σε ξεχωριστή του ανακοίνωση το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, διευκρινίζοντας ότι για τους Ρώσους πολίτες το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.
 
Το ρωσικό αυτό εμβόλιο βρίσκεται σήμερα στην τρίτη φάση τυχαιοποιημένων, διπλά τυφλών, κλινικών δοκιμών --μια πειραματική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους-- σε δείγμα 40.000 εθελοντών.
 
Μολονότι η Ρωσία έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα φειδωλή όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση του εμβολίου αυτού που έχει εγκωμιάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δημιουργοί του Sputnik V επανέλαβαν σήμερα ότι η έρευνα θα δημοσιευτεί προσεχώς "σε μια από τις κύριες ιατρικές επιθεωρήσεις στον κόσμο και αξιολογημένη από ομοτίμους".
 
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία αιτούν έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προς το τέλος του έτους σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Εμερ Κουκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Irish Independent. 
 
"Αν υποθέσουμε ότι όλα είναι θετικά - και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να είμαστε βέβαιοι - αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε επιστημονική άποψη προς το τέλος του έτους".
 
"Αυτά (τα εμβόλια) αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, πράγμα που είναι ελπιδοφόρο από επιστημονικής απόψεως, αλλά σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιολογήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας στάνταρντ", εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA.
 
Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου για το εμβόλιο που παρουσιάζεται από την Pfizer, δήλωσε ο Εμερ Κουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα,  προσθέτοντας ότι ο οργανισμός είναι πιθανόν να συστήσει την χρήση των εμβολίων με βάση τα αποτελέσματα που έχουν σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.