You are here

Tο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού θα διατεθεί δωρεάν στους πολίτες της Αργεντινής

04/11/2020 06:46

Ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της Αργεντινής, δήλωσε χθες η σύμβουλος του προέδρου της χώρας Σεσίλια Νικολίνι.

«Το εμβόλιο θα είναι δυνατόν να διατεθεί δωρεάν, ώστε όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να το κάνουν. Το εμβόλιο Sputnik-V στοιχίζει 19,9 δολάρια (η μία δόση), και αυτή τη στιγμή συζητούμε τις λεπτομέρειες ανάλογα με τις ποσότητες, που μπορούμε να αποκτήσουμε, αλλά το εμβόλιο θα διατίθεται σε όλους δωρεάν», δήλωσε η Νικολίνι στον ραδιοσταθμό Destape.

Η ίδια διευκρίνισε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και από τους εργαζόμενους στα όργανα επιβολής της τάξης. Η Νικολίνι επισήμανε ότι η Αργεντινή συνεχίζει τις συνομιλίες για την αγορά και άλλων εμβολίων.

«Έχουμε προχωρήσει αρκετά με την AstraZeneca, την Pfizer και το Sputnik-V και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα νέα εμβόλια», δήλωσε η ίδια. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες σε ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι η χώρα του έχει την δυνατότητα να αποκτήσει 25 εκατομμύρια εμβόλια Sputnik-V στο διάστημα Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ, τα εμβόλια που θα διατεθούν στην Αργεντινή θα παραχθούν από τους εταίρους του RDIF στην Ινδία, την Κίνα και την Κορέα.

Τον Αύγουστο είχε ανακοινωθεί ότι το 2021 στο Μεξικό και την Αργεντινή θα ξεκινήσει η παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της βρετανο-σουηδικής εταιρείας AstraZeneca, που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρόκειται για την παραγωγή 150-250 εκατομμυρίων δόσεων που θα προορίζονται για όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με εξαίρεση την Βραζιλία.

ΚΥΠΕ