You are here

Ρουμπίνι: Η ανάκαμψη θα είναι άσχημη

21/07/2009 13:51
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 1% τα επόμενα χρόνια, εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 11% το επόμενο έτος και αργή ανάκαμψη.

Για πολύ άσχημη οικονομική ανάκαμψη προειδοποιεί ο Νουριέλ Ρουμπίνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

Η ανάκαμψη θα είναι κάτω του μετρίου, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. ?Προβλέπω ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 1% τα επόμενα χρόνια. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας θα αναρριχηθεί στο 11% το επόμενο έτος και η ανάκαμψη θα είναι αργή. Θα μοιάζει με ύφεση στην τελική της φάση.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του την τελευταία εβδομάδα, οπότε τοποθέτησε την έξοδο από την ύφεση το 2009, ο Ρουμπίνι ανέφερε: ?Λέω εδώ και καιρό πως η ύφεση θα διαρκέσει 24 μήνες. Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 και εκτιμώ πως δεν θα τελειώσει πριν τον φετινό Δεκέμβριο.

"Το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση", σχολίασε εξάλλου σε ερώτηση για την οικονομία. "Δηλαδή, τα χειρότερα έχουν παρέλθει. Ωστόσο, θεωρώ ότι παρατηρείται μια αργή ανάκαμψη σχήματος ΄U΄ που μπορεί να μετατραπεί και σε ΄W΄ αν δε διορθώσουμε τα προβλήματα της οικονομίας".

Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο δεύτερο "πακέτο" στήριξης, ο γνωστός και ως «κ. Καταστροφή» εξέφρασε την άποψη ότι θα ανακοινωθεί άλλο ένα έως τα τέλη του έτους. Συνιστά στους επενδυτές να μείνουν μακριά από επενδύσεις υψηλού ρίσκου. "Αναμένω στο εξής εκπλήξεις από τομείς, όπως τα εμπορεύματα".