You are here

Σαρώνει το τρίτο κύμα κορωνοϊού

24/06/2021 07:20

Ρεκόρ κρουσμάτων σε Βραζιλία, Κούβα και Τυνησία καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο ενώ το τρίτο κύμα κορωνοϊού σαρώνει την Λατινική Αμερική και όχι μόνο.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.008 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.724.806, κατά τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 93 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 90.616 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία καταγράφηκε χθες Τετάρτη ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό μέσα σε μια μέρα, με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 115.228 κρούσματα του SARS-CoV-2. Το ίδιο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 2.392 ασθενείς με την COVID-19. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με τα 212 εκατομμύρια κατοίκους της, έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 507.109 θανάτους επί συνόλου 18.169.881 μολύνσεων από τον ιό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στο έδαφός της.

Ειδικοί προειδοποιούσαν επί μήνες πως η χώρα κινδύνευε να χτυπηθεί από τρίτο κύμα, που ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο φονικό από τα προηγούμενα. Ο αριθμός των μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση είναι σε άνοδο εδώ και πάνω από έναν μήνα. Οι θάνατοι κατά μέσον όρο κυμαίνονται γύρω στους 2.000 ημερησίως από την περασμένη εβδομάδα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζει να προχωράει με ακόμα αργό ρυθμό: το 30,7% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το 11,36% και τις δύο και άρα θεωρείται πως έχει εμβολιαστεί πλήρως. Στη Σαν Πάουλο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο εμβολιασμός αναγκαστικά διακόπηκε προχθές Τρίτη, ελλείψει διαθέσιμων δόσεων, προτού ξαναρχίσει χθες Τετάρτη. Οι υγειονομικές αρχές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ανεβάσουν ρυθμό χάρη σε πρόσφατες παραδόσεις δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων 1,5 εκατ. δόσεων του μονοδοσικού της Janssen, που έφθασαν προχθές Τρίτη.

Παρά την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, η ζωή πρακτικά μοιάζει να έχει επανέλθει στην ομαλότητα στις περισσότερες πόλεις: Εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά στους δρόμους πολλοί κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου δεν έπαψε ποτέ να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης και να αμφισβητεί τα περιοριστικά μέτρα που παίρνουν δήμαρχοι και κυβερνήτες πολιτειών. Εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας μελετά εδώ και δύο μήνες τον τρόπο που χειρίστηκε την υγειονομική κρίση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται ανεύθυνος από τους περισσότερους επιδημιολόγους.

Κούβα

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.055 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας, ενώ υπέκυψαν ακόμη 13 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.193 νεκρούς επί συνόλου 172.909 μολύνσεων. Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε νοσοκομεία αυξήθηκε στους 9.129, που αποτελεί επίσης ρεκόρ τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Η δυτική επαρχία Μαγιαμπέκε καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση στη χώρα ως προς τον δείκτη επίπτωσης, καθώς με 296,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχει ξεπεράσει την πρωτεύουσα Αβάνα.

Στην πρωτεύουσα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάιο εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. Οι αρχές επιδιώκουν ο πληθυσμός της, 2,2 εκατ. άνθρωποι, να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Εμβολιασμοί γίνονται επίσης στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην νσλα δε Χουβεντούδ. λχουν λάβει μία δόση πάνω από 2,27 εκατ. πολίτες. Έχουν χορηγηθεί συνολικά κάπου 4,97 εκατ. δόσεις. Η Αβάνα θέλει τον Αύγουστο να έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και μέσα στη χρονιά πρακτικά όλος ο πληθυσμός.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 342 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.963 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 231.847 νεκρούς επί συνόλου 2.487.747 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία. Η μεξικανική κυβέρνηση πάντως αναγνωρίζει πως ο επίσημος απολογισμός είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Τυνησία

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.638 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στην τυνησιακή επικράτεια, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην αραβική χώρα να φθάνει τους 391.411. Οι θάνατοι άλλων 95 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στο κράτος της βόρειας Αφρικής στους 14.318 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

ΚΥΠΕ