You are here

Σε ισχύ το πλαφόν των G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

05/12/2022 11:56

Το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η Ομάδα των Επτά (G7) για το ρωσικό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει το μέτρο ακόμη και αν πρέπει να μειώσει την παραγωγή.

Το ανώτατο όριο τιμών, που θα επιβληθεί από τα έθνη της G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, προστίθεται στο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης και παρόμοιες δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.

Επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες χρησιμοποιώντας δεξαμενόπλοια των G7 και της ΕΕ, ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα, μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται με ή κάτω από το ανώτατο όριο τιμής. Καθώς οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο θα μπορούσε να δυσκολέψει τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

Η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα δεχτεί το ανώτατο όριο και δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε αυτό, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν μία από τις κύριες πηγές κερδών  ξένων νομισμάτων για την Ρωσία. 

Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί  είπε στο Reuters ότι ετοιμάζεται ένα διάταγμα για να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες και εμπόρους να σχετίζονται με χώρες και εταιρείες που καθοδηγούνται από το ανώτατο όριο. Ουσιαστικά, ένα τέτοιο διάταγμα θα απαγόρευε την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.

Ωστόσο, με το ανώτατο όριο τιμής να έχει οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, όχι πολύ κάτω από το επίπεδο των 67 δολαρίων όπου έκλεισε την Παρασκευή  η ΕΕ και οι χώρες της G7 αναμένουν ότι η Ρωσία θα εξακολουθεί να έχει κίνητρο να συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο σε αυτήν την τιμή, αποδεχόμενη μικρότερα κέρδη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την ενεργειακή του συνεργασία με τη Ρωσία στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους, μετά τη συμφωνία της ΕΕ για το ανώτατο όριο τιμών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου θα επανεξετάζεται από την ΕΕ και την G7 κάθε δύο μήνες, με την πρώτη τέτοια αναθεώρηση στα μέσα Ιανουαρίου.

«Αυτή η αναθεώρηση θα πρέπει να λάβει υπόψη την αποτελεσματικότητα του μέτρου, την εφαρμογή του, τη διεθνή προσχώρηση και ευθυγράμμιση, τον πιθανό αντίκτυπο στα μέλη και τους εταίρους του συνασπισμού και τις εξελίξεις στην αγορά», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ανώτατο όριο στο αργό θα ακολουθηθεί από ένα παρόμοιο μέτρο που επηρεάζει τα ρωσικά πετρελαιοειδή που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, αν και το επίπεδο αυτού του ανώτατου ορίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

ΚΥΠΕ