You are here

Σε παγκόσμια μάχη κατά του ρατσισμού καλεί η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

20/03/2019 12:51

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν κάλεσε σε παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της ρατσιστικής, ακροδεξιάς ιδεολογίας μετά την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς.

Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, η Αρντερν δήλωσε στο BBC ότι απορρίπτει την άποψη ότι η μετανάστευση τροφοδοτεί τον ρατσισμό. Οταν ρωτήθηκε για την άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός απάντησε: "(Ο δράστης) ήταν Αυστραλός πολίτης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε μια ιδεολογία στη Νέα Ζηλανδία που αποτελεί προσβολή για την πλειονότητα των Νεοζηλανδών".

Η Αρντερν τόνισε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ευθύνη "να ξεριζώσουν τον εθνικισμό όπου υπάρχει και να διασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργήσουν ποτέ ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει". "Θα κάνω έκκληση παγκοσμίως", υπογράμμισε.

"Αυτό που έζησε η Νέα Ζηλανδία είναι βία εναντίον μας από κάποιον που μεγάλωσε και έμαθε αυτή την ιδεολογία αλλού. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι είμαστε ένας ασφαλής, ανεκτικός και περιεκτικός κόσμος, δεν μπορούμε να το σκεφτόμαστε με όρους συνόρων", εξήγησε η Αρντερν. Παράλληλα υπερασπίστηκε την πολιτική υποδοχής προσφύγων που ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία. "Είμαστε μια φιλόξενη χώρα", τόνισε.

"Απορρίπτω κατηγορηματικά την άποψη ότι στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε ένα σύστημα το οποίο φροντίζει όσους επιλέγουν να αποκαλούν τη Νέα Ζηλανδία σπίτι τους έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρξει αυτή η ιδεολογία".

Εξάλλου, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο νεκροταφείο που είναι κοντά στο τέμενος Λίνγουντ, τον δεύτερο τόπο της επίθεσης του 28χρονου.

Εκεί έγιναν οι κηδείες του Χάλιντ Μουστάφα, 44 ετών, και του γιου του Χάμζα, 15 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ. Η οικογένεια έφτασε στη Νέα Ζηλανδία πριν ένα χρόνο με την ελπίδα να βρει την ειρήνη έπειτα από χρόνια φρίκης στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία. "Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο συγκλονιστικό είναι, μια οικογένεια ήρθε εδώ για να βρει ασφάλεια και θα έπρεπε να είναι ασφαλείς εδώ", δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν, η οποία επισκέφθηκε το Κράισττσερτς για δεύτερη φορά μετά το μακελειό.

Ένοπλοι αστυνομικοί ήταν παρατεταγμένοι κοντά στο νεκροταφείο, με λουλούδια τοποθετημένα στις κάννες των όπλων τους. Εξι θύματα ενταφιάστηκαν σήμερα, με περισσότερα να αναμένεται να ταφούν αυτή την εβδομάδα. Η Αρντερν δήλωσε ότι το κάλεσμα για την προσευχή αυτή την Παρασκευή θα μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο απευθείας, ενώ πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή. "Υπάρχει επιθυμία να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη μουσουλμανική κοινότητα καθώς επιστρέφουν στα τεμένη την Παρασκευή", εξήγησε.

ΚΥΠΕ