You are here

Σε υψηλό δύο δεκαετιών ο πληθωρισμός Ρωσίας

13/05/2022 22:20

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ρωσίας εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών, στο 17,8% τον Απρίλιο, τροφοδοτούμενος από τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, μια τεράστια ανησυχία για τους Ρώσους με χαμηλά εισοδήματα, έφτασε το 20,5% από έτος σε έτος, σύμφωνα με τη Rosstat.

Τα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 29,6%, το βούτυρο κατά 26,1%, και τα φρούτα και τα λαχανικά κατά 33%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 23% φέτος πριν επιβραδυνθεί το επόμενο έτος και επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2024, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι μηνιαίες αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν περαιτέρω από τον Μάιο», ανέφερε η Capital Economics.

Ο πληθωρισμός επιταχύνεται εδώ και μήνες λόγω ορισμένων παραγόντων, όπως η ανάκαμψη μετά την πανδημία και οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών. Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πρόσθεσε στους παράγοντες και τις κυρώσεις και τις επακόλουθες υλικοτεχνικές δυσκολίες.

Ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυτικές χώρες επλήγησαν περισσότερο από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία παρά η Ρωσία, η οποία, όπως επιμένει, είναι ανθεκτική απέναντι στις «εξωτερικές προκλήσεις».