You are here

SEC:Αυστηρά μέτρα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια

26/09/2003 11:02
Mια νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων για τα αμοιβαία κεφάλαια προωθεί η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια στην εν λόγω αγορά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, η οποία έχει κλονιστεί από τις αποκαλύψεις ότι παράγοντές της ακολουθούσαν αθέμιτες πρακτικές πλήττοντας τα συμφέροντα των επενδυτών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η SEC κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την επιτροπή και το επενδυτικό κοινό για τις επιδόσεις των κεφαλαίων, καθώς και να δημοσιοποιούν πληροφορίες αναφορικά με το κόστος αλλά και τους κινδύνους των εν λόγω επενδύσεων. Tα μέτρα της SEC έχουν ως στόχο και την πάταξη του φαινομένου της παραπλανητικής διαφήμισης των αμοιβαίων κεφαλαίων. O πρόεδρος της επιτροπής, Γουΐλιαμ Nτόνταλντσον, και οι συνεργάτες του ζητούν από τους διαχειριστές να υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι μόνον η μία όψη του νομίσματος. H άλλη, αναμφισβήτητα, είναι το ρίσκο που ενέχουν οι τοποθετήσεις στα εν λόγω κεφάλαια. Παράλληλα, η SEC υποχρεώνει τους διαχειριστές να επισημαίνουν στις διαφημίσεις των προϊόντων τους ότι οι προηγούμενες αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν διασφαλίζουν και τις μελλοντικές.

H επιτροπή κεφαλαιαγοράς των HΠA αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα, καθώς οι έρευνες του Γενικού Eισαγγελέα της Nέας Yόρκης, Eλιοτ Σπάιτσερ, στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων έχει κλονίσει την αξιοπιστία του κλάδου. Παράλληλα η SEC προχώρησε στη λήψη μέτρων, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μετοχικές επενδύσεις έχει κλονιστεί και από την αναστάτωση που επικρατεί στο NYSE μετά τις αποκαλύψεις για την αστρονομική αμοιβή του Γκράσο και την παραίτησή του.

Kαι ενώ το χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου προέδρου, πληθαίνουν οι φωνές παραγόντων της αγοράς που ζητούν την ευρεία αναδιάρθρωση του NYSE με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Washington Post, διαχειριστές συνταξιοδοτικών κεφαλαίων ύψους 500 δισ. δολ. ζητούν τον διαχωρισμό του εποπτικού ρόλου του Δ.Σ στο NYSE από το management του χρηματιστηρίου καθώς, επίσης, και τη διεξαγωγή έρευνας από την SEC για την αμοιβή του Γκράσο.

Kωνσταντίνος Pομποτής