You are here

Σενάρια εξαγοράς από τη Shell απογειώνουν τη μετοχή BP

05/01/2011 09:17
Της Βασιλικής Σακκάτου

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου εκτινάχθηκε χθες η τιμή της μετοχής του πετρελαϊκού ομίλου ΒΡ, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 6,5%, μετά τις έντονες φήμες που θέλουν την ανταγωνίστριά του Royal Dutch Shell να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγοράς του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η Royal Dutch εξέταζε το ενδεχόμενο εξαγοράς της ΒΡ όταν οι μετοχές της βρίσκονταν στο ναδίρ, αλλά έκανε πίσω αποθαρρυμένη από τις εκκρεμείς νομικές υποχρεώσεις που δημιούργησε στον όμιλο η τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Ωστόσο, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Royal Dutch εξακολουθεί να ενδιαφέρεται.

Θετικά επέδρασε στη διαμόρφωση του κλίματος όσον αφορά την άνοδο στην τιμή της μετοχής της ΒΡ και η δήλωση του Κεν Φάιμπεργκ, του ανεξάρτητου διαχειριστή του fund των 20 δισ. δολ. που δημιούργησε ο όμιλος με σκοπό να καλυφθούν οι αποζημιώσεις από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος τόνισε ότι αρκούν 10 δισ. δολ. για να καλυφθούν οι ζημιές.

Κέρδη

H μετοχή της ΒΡ διαπραγματεύεται στις 6,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2011, ενώ η μετοχή της Shell διαπραγματεύεται στις 8,9 φορές.

Αυτό συμβαίνει διότι τα πραγματικά κέρδη της BΡ μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερα εάν αποδειχθεί ότι επέδειξε μεγάλη αμέλεια, προκαλώντας την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα υποχρεωθεί να καταβάλει τεράστια πρόστιμα.

Ενδιαφέρον

Οι φήμες για το ενδιαφέρον της Royal Dutch ήρθαν στο προσκήνιο λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της επιτροπής για την πετρελαιοκηλίδα της BΡ, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με σχόλια μελών της επιτροπής, αλλά και από έγγραφα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει, το πόρισμα αναμένεται καταπέλτης για την ΒΡ και ίσως ανοίξει το δρόμο για την καταβολή προστίμων εκ μέρους της ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Η τιμή της μετοχής της ΒΡ έχει ανακάμψει κατά 65% από το ναδίρ του Ιουνίου, στις 296 πένες, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του ομίλου να ανέρχεται σήμερα περίπου σε 140 δισ. δολ. Αυτό καθιστά δυσκολότερη σήμερα την κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της από τη Royal Dutch, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 210 δισ. δολάρια.