You are here

Σφοδρές μάχες ανταρτών - εθνοφρουράς στο Ιράκ

26/07/2004 09:45
Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους ύστερα από σφοδρές συμπλοκές με αντάρτες.

Τη σκυτάλη της βίαιης καταστολής της ιρακινής αντίστασης πήραν χθες και τυπικά τα σώματα ασφαλείας που εγκατέστησαν οι Αμερικανοί στη χώρα. Το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Μπουχρίζ, μέλη της νεοσυσταθείσας Ιρακινής Εθνοφρουράς ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με αντάρτες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 από αυτούς. Το «έργο» των σωμάτων ασφαλείας επόπτευαν αμερικανικά μαχητικά που πέταγαν πάνω από το Μπουχρίζ καθΆ όλη τη διάρκεια των μαχών.

Εναν περίπου μήνα μετά την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς, ο στρατός των ΗΠΑ αποδεσμεύεται σταδιακά από το καθήκον της αντιμετώπισης των ανταρτών. Έστω και εάν οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών συνεχίζονται -χθες ένας ακόμη έπεσε νεκρός στη Βαγδάτη- η αναδίπλωση των κατοχικών δυνάμεων είναι τόσο εμφανής όσο και η ανατροπή των ισορροπιών που σήμανε η απόσυρση των Φιλιππινέζων στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από αίτημα των ανταρτών.

«Η απόφαση των Φιλιππίνων αποτελεί μείζον πρόβλημα. Ικανοποίησαν τα αιτήματα των τρομοκρατών και σε λίγες μέρες οι απειλές αυξήθηκαν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά την ανάρτηση διαδικτυακού μηνύματος που προειδοποιεί τη χώρα του αλλά και την Ιταλία με επιθέσεις στο εσωτερικό τους εάν δεν αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ.

«θα επιτεθούμε» >> «Ακολουθήστε τον δρόμο των Φιλιππίνων και της Ισπανίας... αλλιώς θα επιτεθούμε με δεκάδες παγιδευμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς στις πόλεις σας», ανέφερε το μήνυμα της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «αλ-Κάιντα της Ευρώπης». Μία ακόμη οργάνωση απείλησε χθες ότι θα αρχίσει από τη Δευτέρα να δολοφονεί τους 7 εργολάβους που κρατά όμηρους. Πρόκειται για 3 Κενυάτες, 3 Ινδούς και 1 Αιγύπτιο -όλοι τους εργάζονται σε κουβεϊτιανή εταιρεία- που απήχθησαν την περασμένη Τετάρτη. Στα χέρια απαγωγέων έπεσαν χθες και 2 Πακιστανοί.

Οι επιθέσεις και οι απαγωγές στο Ιράκ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, γεγονός που αναγκάζει τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι, να στραφεί σε βοήθεια ακόμη και σε κράτη που οι Αμερικανοί «εργοδότες» του θεωρούν εχθρικά. Ο Αλάουι συμφώνησε χθες με τη Δαμασκό για τον από κοινού έλεγχο της συνοριακής γραμμής Ιράκ-Συρίας που θεωρείται ότι αποτελεί «μονοπάτι» τρομοκρατών.