You are here

Σχεδόν 1.400 νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό σε 24 ώρες, 1.129 θάνατοι στη Βραζιλία

31/07/2020 09:03

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες βράδυ 1.379 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα - 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Κύπρου), το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 1.129 θανάτους, στο Βιετνάμ καταγράφηκαν 46 κρούσματα σε 24 ώρες, ρεκόρ 153 θανάτων και 6.377 κρουσμάτων από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες στην Αργεντινή και 8 θάνατοι και 627 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε 24 ώρες στην Αυστραλία.

ΗΠΑ

Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που οι ΗΠΑ καταμετρούν πάνω από 1.200 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.
 
Η χώρα, που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία στον πλανήτη, θρηνεί πλέον 151.826 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
 
Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στις ΗΠΑ 72.238 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων που έχουν επιβεβαιωθεί στην αμερικανική επικράτεια να πλησιάζει πλέον τα 4,5 εκατομμύρια (εκ των οποίων το 1,4 εκατομμύριο διαγνώστηκε ότι έχει αποθεραπευτεί).
 
Αφού γνώρισε μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου βλέπει από τα τέλη του Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται ξανά με τρομακτικούς ρυθμούς, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της.
 
Η Φλόριντα είναι η πολιτεία που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Κατέγραψε χθες Πέμπτη 253 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, νέο ρεκόρ.
 
Η "Sunshine State" ξεπέρασε πρόσφατα τη Νέα Υόρκη - για μεγάλο διάστημα το επίκεντρο της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, ως την άνοιξη - σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Πλέον καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από την Καλιφόρνια, ο πληθυσμός της οποίας όμως είναι διπλάσιος σε μέγεθος.
 
Με αυτό το πολύ ανησυχητικό φόντο, η νοτιοανατολική πολιτεία ετοιμάζεται πυρετωδώς καθώς πλησιάζει τις ακτές της τροπική καταιγίδα, που ανάγκασε ορισμένα εξεταστικά κέντρα να κλείσουν χθες.
 
1.129 θάνατοι και 57.837 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες στη Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 1.129 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 57.837 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
 
Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 91.263 νεκρούς επί συνόλου 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
 
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας της Βραζιλίας επισημαίνει ότι τα δεδομένα τα οποία ανακοινώνονται το υπουργείο Υγείας είναι πιθανότατα πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, αφού δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ στο κράτος αυτό των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
46 κρούσματα στο Βιετνάμ σε 24 ώρες, η κυβέρνηση στέλνει task force
Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 45 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Ντα Ναν, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μέσα σε μια ημέρα ως τώρα, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε ακόμη περισσότερους ειδικούς στην πόλη, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να περιορίσει το ξέσπασμα.
 
Τα νέα κρούσματα μόλυνσης, άνθρωποι ηλικιών μεταξύ 27 και 87 ετών, συνδέονται με τρία νοσοκομεία και δύο κλινικές στη Ντα Ναν, τουριστικό μαγνήτη όπου εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο η πρώτη περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του κορωνοϊού τους τελευταίους τρεις μήνες και πλέον.
 
Το Βιετνάμ διενεργεί μαζικά τεστ στην πρωτεύουσα, το Ανόι, απαγόρευσε τις συναθροίσεις στον οικονομικό αυτό κόμβο και παρότρυνε χιλιάδες ταξιδιώτες να ενημερώσουν τις αρχές για την κατάστασή τους, καθώς οι αρχές σπεύδουν για να αποτραπεί η διασπορά.
 
Το υπουργείο ενημέρωσε πως έστειλε task force ειδικών, μαζί με 1.000 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στη Ντα Ναν, για να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της κατάστασης. Στην επιχειρησιακή ομάδα συμμετέχουν επιστήμονες που είχαν ήδη συμβάλει στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία σε άλλες εστίες, εξηγείται σε ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Υγείας.
 
Με τα νέα κρούσματα στη Ντα Ναν, το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Βιετνάμ έφθασε τις 509. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.
 
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως το Βιετνάμ ενδέχεται να πληρώνει το τίμημα του εφησυχασμού των πολιτών μετά την αρχική επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας.
 
Οι υπηρεσίες επανήλθαν πολύ γρήγορα σε κανονική λειτουργία, οι μάσκες χρησιμοποιούνται λιγότερο, ενώ οι μετακινήσεις εντός της χώρας σημείωσαν μεγάλη αύξηση.
 
Η Ντα Ναν υποδέχθηκε τεράστιο κύμα επισκεπτών, που αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν τις προσφορές για διαμονές σε τιμές ευκαιρίας που πρότειναν εταιρείες του τομέα του τουρισμού, ο οποίος υπέστη πλήγμα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων και της αναστολής των διεθνών πτήσεων, που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Το τρέχον κύμα μολύνσεων άρχισε στη Ντα Ναν. Η ακριβής προέλευσή του δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.
 
Στο ρεκόρ των 153 θανάτων και 6.377 κρουσμάτων από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες στην Αργεντινή


Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε νέα θλιβερά ρεκόρ, 153 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.377 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, τις προηγούμενες 24 ώρες.
 
Συνολικά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής θρηνεί πλέον 3.441 νεκρούς ενώ καταμετρά 185.360 κρούσματα μόλυνσης.
 
Οι 80.596 από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν. Τον Ιούλιο σημειώθηκε τρομακτική αύξηση των αριθμών αυτών: την 30ή Ιουνίου, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αργεντινή ανερχόταν σε 1.307 θανάτους επί συνόλου 64.517 μολύνσεων. Μολονότι το 90% των νέων κρουσμάτων συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα, το Μπουένος Άιρες, και την περιφέρειά του, οι αρχές έχουν θορυβηθεί διότι εμφανίζονται νέες εστίες στις περισσότερες επαρχίες της χώρας των 44 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ότι παρακολουθεί "με μεγάλη ανησυχία" την εξέλιξη της επιδημιολογικής προσπάθειας, αφού "κάναμε μεγάλη προσπάθεια, τα είχαμε πάει καλά, με την έννοια ότι δεν θρηνούμε πιο πολλά θύματα, αλλά πρέπει να είμαστε λίγο πιο αυστηροί, διότι κάτι δεν λειτουργεί, ας είμαστε ειλικρινείς", κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Radio Con Vos.
 
Εκτίμησε πως το γεγονός ότι η καμπύλη της επιδημίας ανεβαίνει συνδέεται με το ότι "κόσμος βγαίνει στον δρόμο, συναντιέται, πάει για καφέ, μοιράζεται ένα μπάρμπεκιου".
 
"Έχουμε πρόβλημα", συνέχισε. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν. Πρέπει να σκεφτούμε", πρόσθεσε, καθώς στη θεωρία το lockdown στο Μπουένος Άιρες θα τερματιστεί την Κυριακή.
 
Ο Πρόεδρος Φερνάντες δεν ξεκαθάρισε αν η ισχύς του περιορισμού θα παραταθεί. Η επαναεπιβολή των μέτρων θα είναι δύσκολη, καθώς η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση, σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια, το δημόσιο να έχει κηρυχθεί από οίκους αξιολόγησης σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας και την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Φερνάντες να διεξάγει δύσκολες διαπραγματεύσεις με ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους.
 
Στο Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του τις δέκα τελευταίες μέρες χαλάρωσαν κάπως τα μέτρα που επιβλήθηκαν την 20ή Μαρτίου.
 
Οκτώ θάνατοι και 627 νέα κρούσματα σε 24 ώρες στην Αυστραλία

Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν οκτώ νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 627 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ημερήσιο απολογισμό ελαφρά μειωμένο σε σχέση με αυτόν που είχαν ανακοινώσει την προηγουμένη (13 και 723 αντίστοιχα).
 
Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν τον απολογισμό της πανδημίας σε αυτή την πολιτεία σε 112 νεκρούς. Η Βικτόρια θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας στη χώρα.
 
Η πολιτεία εξάλλου καταμετρά πλέον πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το σύνολο σε όλη τη χώρα είναι λίγο πάνω από 17.000.