You are here

«Σήμα» Fed για έναρξη του tapering στα μέσα Νοεμβρίου

14/10/2021 10:25

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει την περιστολή των αγορών στοιχείων ενεργητικού ακόμα και στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. 

Στη συνεδρίαση εκείνη η επιτροπή FOMC της κεντρικής τράπεζας είχε ψηφίσει ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια. 

«Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν γενικά ότι εφόσον η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει σε τροχιά θα ήταν κατάλληλη η ολοκλήρωση της σταδιακής διαδικασίας του tapering στα μέσα του επόμενου έτους» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 21ης και 22ας Σεπτεμβρίου.  «Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι αν η απόφαση για την έναρξη του tapering ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση, τότε η διαδικασία του tapering θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου ή στα μέσα Δεκεμβρίου» επισημαίνεται.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν ένα αρκετά συγκεκριμένο μονοπάτι για την περιστολή των αγορών στοιχείων ενεργητικού. «Το μονοπάτι περιλαμβάνει μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια στην περίπτωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και κατά 5 δισ. δολάρια στην περίπτωση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων» αναφέρεται στα πρακτικά. 

Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η απόφαση για το tapering δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως προπομπός αυξήσεων επιτοκίων.

Ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ότι αναμένεται. «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι υπάρχουν πληθωριστικά ρίσκα λόγω ανησυχιών ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και μπορεί να έχουν μεγαλύτερες και πιο επίμονες επιπτώσεις στις τιμές και τους μισθούς από ότι εκτιμάται αυτή τη στιγμή».

Πηγή: Euro2day