You are here

«Σήμα» Fed για επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων

24/11/2022 09:16

Μια «σημαντική πλειοψηφία» των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της Fed νωρίτερα αυτόν τον μήνα συμφώνησαν ότι θα είναι «πιθανότατα σύντομα κατάλληλο» να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

«Ένας πιο αργός ρυθμός θα έδινε στη FOMC μεγαλύτερη ευχέρεια να αξιολογήσει την πρόοδο προς τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη 1 με 2 Νοεμβρίου. «Η αβεβαιότητα όσον αφορά το πότε και πόσο θα επηρεάσουν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής την οικονομία και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν» τονίζεται. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα πρακτικά δείχνουν επίσης ότι εντός της Fed έχει ξεκινήσει συζήτηση για τα ρίσκα που ενέχει μια υπερβολικά απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αν και κάποιοι «λίγοι αξιωματούχοι» επισήμαναν ότι μια πιο αργή αύξηση των επιτοκίων θα περιόριζε τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάποιοι άλλοι επίσης «λίγοι αξιωματούχοι» τόνισαν ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης πρέπει να γίνει αφότου θα υπάρχουν πιο «απτά σημάδια σημαντικής μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων».

Μεγάλη μερίδα αξιωματούχων υπογράμμισαν, επίσης, ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια για να επιτευχθούν οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, «διάφοροι» αξιωματούχοι κατέληξαν ότι «το τελικό επίπεδο των επιτοκίων που θα είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής ήταν κάπως υψηλότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως». 

Πηγή: Euro2day